Bárki igényelhet virtuális kártyát a Simple appban, csak egy NFC-s fizetést támogató telefonra van szükség a használatához.

Bárki igényelhet virtuális kártyát a Simple appban, csak egy NFC-s fizetést támogató telefonra van szükség a használatához.

Forrás: OTP Simple
Forrás: OTP Simple

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a prepaid kártyák előző magyarországi bevezetése nem járt sikerrel. Nagyon kell keresni, hogy megfelelő kártyát találjunk, egyszerűbb kérni egyet valamelyik olyan külföldi neobanktól, amelyik szolgáltat nálunk is. Az OTP viszont egy olyan ajánlattal köti össze a prepaidjét, ami akár érdekes is lehet.

A nyáron elindított érintéses mobilfizetési programot bővítik ki egy Simple kártya nevű újítással. Az új kártyát bármelyik bank ügyfelei megigényelhetik, nincs hozzá szükség új folyószámlára, annyi pénz van rajta, amennyit rátöltöttünk. Még ennél is jobb, hogy a virtuális kártya azonnal letöltődik a telefonra, és fel lehet használni a Simple alkalmazáson keresztüli fizetésre.

„Az OTP Bank tavaly indította el digitális fejlesztési programját, amelynek célja, hogy olyan szolgáltatásokat tegyen elérhetővé, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói igényeknek, ugyanakkor a legmodernebb technológiai megoldásokat alkalmazzák. A projekt keretében már számos fejlesztést valósítottunk meg, ilyen például az online igényelhető személyi kölcsön, a digitális aláírópad, a moduláris számlacsomag vagy az NFC-s mobilfizetés” – mondta Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Értékesítési és Fejlesztési Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Korlátozás akad

A Simple alkalmazás telepítésétől a kártya feltöltésén át a fizetésig pár perc csupán a folyamat. Ráadásul egy olyan állomása sincs, ami miatt be kellene menni a bankfiókba. Emiatt van egy korlátozás is a rendszerben: a hatályos jogszabályok szerint az így regisztrált prepaid kártyákat maximum havi 65 ezer forint erejéig használhatják az ügyfelek, illetve csak Magyarország területén belül érvényesek a kártyák. Mindkét korlátozást a pénzmosást és a terrorizmus támogatását ellehetetlenítő törvények teszik kötelezővé.

A 65 ezer forintos korlát egy bevásárolgatásra, a péntek esti buli finanszírozására használt kártya esetében nem húsbavágó. Az OTP-nek még egy dologgal kell megküzdenie: a magyarok többnyire egy bankkártyát használnak. A GKI nyári felmérése szerint öt százalék körül van azoknak az aránya, akiknek két kártya lapul a tárcájukban. (A három kártyásokkal pedig nem érdemes foglalkozni, század százaléknyi kártyatulajdonosról beszélünk.)

Kik járnak pórul?

Minden mesében van valaki, aki a végén megszívja. A magyar mobilfizetéses sztorikban ez jellemzően az az ügyfél, aki iPhone-nal szeretne fizetni. Országunkban nem érhető el az ApplePay, külső fejlesztők pedig nem férhetnek hozzá az iOS eszközök NFC-chipjéhez. Ez annyit jelent, hogy hiában van beépítve az újabb iPhone-okba és az Apple Watchokba az érintés nélküli fizetéshez szükséges rádiós lapka, csak az Apple programozói érik el. Az iOS eszközök – és az NFC-chip nélküli androidos készülékek! – tulajdonosainak momentán az marad, hogy csendesen könnyeket hullassanak a készpénzzel kifizetett sörükbe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?