Az SZJA-mentesség mellett is emeltek a fiatalok fizetésén a munkáltatók. A kedvezmény kifutása után viszont nehéz lehet megtartani őket.


A Work Force munkaerőkölcsönző felmérése szerint nem akarnak kevesebbet keresni a huszonötödik életévüket betöltő munkavállalók. Idén januártól a 25 évnél fiatalabbaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 2021. júliusi bruttó átlagkereset mértékéig. Ez a kedvezmény azonban megszűnik a 25. születésnap után. Nem meglepő módon a már dolgozó fiatalok azonban nem akarnak fizetéscsökkenést kapni születésnapi ajándékként.

A Work Force által készíttetett Pályakezdő Index kutatás szerin a megkérdezettek 62 százalékával tudatta a munkaadó, hogy ez a kedvezmény elérhető. Illetve több mint 45 százalékukkal szóban is közölték az SZJA-mentességet. Másik negyven százalék pedig írásos ismertetőt kapott. A válaszadók 47 százaléka maga is jelezte a munkáltatójának, hogy SZJA-mentes.

A fiatalok 50,4 százaléka számolt be arról, hogy a változás hatására nőtt a bruttó munkabére. 47,8 százalékának viszont nem állt be változás a bruttó bérében a kedvezmény bejelentése óta. Azaz az SZJA-mentesség mellett a bérverseny is éreztette a hatását.

A növekvő bér kedvező hatással volt a munkahelyhez fűződő attitűdökre. Nőtt a lojalitás és javult a szakmai hozzáállás is. Illetve a munkaerőkölcsönző szerint csekélyebb mértékben, de az elvégzett munka minősége is jobbá vált.

A megkérdezettek 46,9 százaléka jelezte, hogy a huszonötödik születésnapja után fizetésemelést kér, mert ragaszkodik a magasabb fizetéshez. 32 százalék nem rendelkezett kész válasszal. És alig húsz százalék válaszolt úgy, hogy nem kér majd nagyobb fizetést. Az esetleges nemleges válaszra a válaszadók 83,4 százaléka fontolóra venné a munkahelyváltást a magasabb fizetésért. Alig tíz százalék mondta azt, hogy kevesebb pénzért is dolgozna a megszokott helyen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?