Biometrikus azonosításra épít a kolumbiai Nequi mobilbank. Az azonosításhoz nem szükséges, hogy a mobil rendelkezzen beépített ujjlenyomat-olvasóval, arcfelismeréssel dolgozik.

Biometrikus azonosításra épít a kolumbiai Nequi mobilbank. Az azonosításhoz nem szükséges, hogy a mobil rendelkezzen beépített ujjlenyomat-olvasóval, arcfelismeréssel dolgozik.

Jópofa mobilbank és szereti ha mosolyognak rá
Jópofa mobilbank és szereti, ha mosolyognak rá
(fotó: Nequi)

Egy kézen már nem lehet megszámolni az ujjlenyomat-olvasós telefonokat, de a mobilok többségéből még hiányzik ez a funkció. Ráadásul a technológiával felszerelt belépő kategóriás készülékek nagy részét nem forgalmazzák Magyarországon. Van azonban egy olyan biometrikus azonosító, amelyet a legtöbb mobil le tud olvasni, mert szelfikamerát mindegyikbe szerelnek.

A Nequi app több készüléken is működik és a SIM-kártyához sincs hozzákötve az azonosítás. Egy nagy felbontásban kinyomtatott fotóval azonban nem lehet átverni, érzékeli, ha nem egy élő embert vesz a kamera.

A Nequi büszke arra, hogy a legfejlettebb technológiákkal dolgozik, azokkal, amelyekkel a szilícium-völgyi startupok is

– mondta az új appról Andres Vasquez, a cég igazgatója.

Mi az a Nequi?

A cég félúton van a bank és a mobiltárca között. Korlátozottabb, mint egy bank: a fiók maximum félmillió forintnak megfelelő kolumbiai pezót tartalmazhat. A havi pénzmozgást pedig 183 ezer forintban korlátozták. A számláról viszont nem csak a mobilon lehet utalgatni, hanem a Bancolombia automatáinál is lehet ingyenesen pénzt kivenni. Emellett a rendszeren belül ingyenes, chatelés közbeni pénzküldést is lehetővé tesz a platform. Ez utóbbi az idei év legnépszerűbb funkciója, lassan minden banki alkalmazásba beleépítik.

Chates pénzküldés nélkül ma már nincs divatos app
Chates pénzküldés nélkül ma már nincs divatos app
(fotó: Nequi)

Legókockaként épül be mindenhová a Daon

Az azonosítási technológiát nem házon belül fejlesztette a Nequi. A Daon IdentityX nevű platformjára építették az app beléptető rendszerét. A tavaszi barcelonai Mobile World Congressen legmenőbb új technológiája volt a biometrikus azonosítás, ekkor a cég igazgatója szerint Kolumbiában már javában folyt az app tesztelése.

Erre a platformra építette biometrikus azonosítását az amerikai United Services Automobile Association (USAA) pénzügyi szolgáltatócég, amelynek ügyfelei többnyire aktív vagy már leszerelt katonák közül kerülnek ki. De ezt használja a MasterCard tavasszal bemutatott szelfis fizetési megoldása is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?