Az Apple enged a többéves nemzetközi szabályozói nyomásnak, és számos országban megnyitja az iPhone-ok mobilfizetési rendszerét.

Ez az újítás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ne csupán az Apple Pay-t, hanem más szolgáltatók mobilfizetési megoldásait is igénybe vehessék. Bár az új rendszer kezdetben olyan országokban kerül bevezetésre, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, az Európai Unió egyelőre kimarad a változásokból.

Az NFC chipek felszabadulása

Az iPhone tulajdonosok sokáig nem rendelkeztek azzal a szabadsággal a mobilfizetéseknél, mint az Android felhasználók, mivel az Apple korlátozta az NFC chip használatát kizárólag az Apple Pay-re. Most azonban jelentős változás következik be, az európai és amerikai szabályozók hatására, és az iOS 18.1-től kezdve az NFC chipekhez más szolgáltatók is hozzáférhetnek. Ez azt jelenti, hogy az iPhone felhasználók több fizetési lehetőség közül választhatnak majd.

A változás elsőként olyan országokban lesz elérhető, mint Ausztrália, Brazília, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada és Új-Zéland. Érdekes módon, bár az Európai Bizottság volt az egyik első, aki felhívta a figyelmet az Apple versenyellenes gyakorlatára, az EU-s piac egyelőre kimarad a bővítésből.

Az Apple mobilfizetési rendszerének hártányai

Bár az Apple megnyitja az NFC chip hozzáférést, ez nem lesz ingyenes a szolgáltatók számára. Minden fizetési szolgáltatónak szerződést kell kötnie az Apple-lel, és fizetnie kell a chip használatáért. Ez a feltétel ellentmondhat az Európai Unió irányába tett tízéves kötelezettségvállalásnak, amely ingyenes hozzáférést ígért.

Az Apple korlátozó gyakorlatát először az Európai Bizottság kezdte el vizsgálni 2022-ben, amit később az amerikai Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal is követett. A Bizottság megállapította, hogy az Apple kizárólagos jogai az NFC chip mobilfizetési használatára torzították a piaci versenyt. Az EU trösztellenes hatósága elindított egy eljárást, amely akár az Apple éves bevételének 10%-át kitevő bírsággal is zárulhatott volna.

Nő a nyomás az USA-ban is

Az amerikai szabályozók is hasonló irányban vizsgálódtak. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium egy Apple elleni monopóliumellenes perben is megemlítette az NFC technológia hozzáférésének kérdését. Az Apple végül engedett a nyomásnak, és 2024 januárjában javaslatot tett az NFC chipekhez való hozzáférésre vonatkozóan. Az Európai Unió pozitívan értékelte a javaslatot, és tízéves kötelezettségvállalás formájában fogadta el a megállapodást. Bár az amerikai vizsgálatok még nem zárultak le, az Apple döntése minden bizonnyal pozitív visszhangot vált ki az Egyesült Államokban is.

Az Apple lépése jelentős változást hoz az iPhone felhasználók számára világszerte, hiszen mostantól nem csak az Apple Pay, hanem más szolgáltatók is hozzáférhetnek az iPhone NFC chipjéhez. Az újítás egyelőre csak néhány országban indul el, de várhatóan idővel szélesebb körben is elérhető lesz. Azonban az ingyenes hozzáférés kérdése még nyitott, különösen az Európai Unió szabályozói számára. Az Apple végül fejet hajtott a szabályozói nyomás előtt, de még vannak nyitott kérdések a jövőre nézve.

(Forrás: Fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?