Szegény kriptovállalkozót az ág is húzza. A Telegram csevegőprogram fejlesztőinek nem csak az orosz kommunikációs hatósággal gyűlt meg a baja, de az ICO-jából is káosz lett.

Szegény kriptovállalkozót az ág is húzza. A Telegram csevegőprogram fejlesztőinek nem csak az orosz kommunikációs hatósággal gyűlt meg a baja, de az ICO-jából is káosz lett.

telegramproress

A két zajló telegramos ügyből a Roszkomnadzor kommunikációs felügyelettel kapcsolatos az egyszerűbb. A hatóság azt szerette volna, ha a cég kiadja a titkosítókulcsait az FSZB-nek, hogy az belehallgathasson a titkosított csevegésekbe is. A Telegram ezt nem akarta, hiszen senki nem használna egy olyan többé-kevésbé titkosított chatet, ahol a beszélgetőpartnere mellett az orosz titkosszolgálat is ott ül az asztalnál. A Roszkomnadzor jobbra-balra letiltott mindenféle szervereket, amelyeket a Telegram haszált, így a fél Google és egyes Amazon szolgáltatások s eltűntek az orosz netről. A sort a mai hírek szerint a VPN szolgáltatókkal fogják folytatni.

A Telegram egyik terve az volt, hogy a közelmúltban elindított ICO-ján befolyt összegből saját blockchain-alapú platformot épít, amit még nehezebb lenne cenzúrázni. A cég egy 1,2 milliárd dolláros becslést adott ki, hogy a fejlesztés ennyi tőkét venne igénybe. Később ezt megemelte 1,7 milliárd dollárra, amit magánszemélyektől és tőkebefektetőktől akart összeszedni.

Csak csendben, csak halkan

A publikus tokenkereskedelmet azonban kisvártatva beszüntette a Telegram. Elvben azután, hogy az 1,7 milliárdos összeget bőven elérte. A Techcrunch tippje szerint így akarta megelőzni a cég, hogy az ICO-k után vizsgálódó amerikai tőzsdefelügyelet figyelmét felhívja magára. A lépésnek azonban furcsa következményei lettek: egyrészt a magánbefektetők egyelőre sehol sem tudnak Gram tokent vásárolni. Igény viszont van, amit egyelőre a tőzsdék sem szolgálnak ki, ezért kialakult a tokeneknek egy másodlagos piaca.

Van olyan korai befektető, aki 0,37 dolláron vett Gramot, most 1,3 dolláron akarja eladni, és valószínűleg vevőt is fog találni. A Gram ráadásul betölteni látszik azt a rést, amit a korábban spekulációra használt, de mostanában nem túl mozgékony árfolymú Bitcoin és az Ether hagyott maga után.

A Telegram tisztában van azzal, hogy a Gram új szerephez jutott. De egyelőre csak tétlenül tudja nézni, mire használják a tokenjeit. Ez viszont nem vet jó fényt a cégre. A rivaldafény pedig azzal is jár, hogy megérkeztek a cég whitepaparjére a szakmai kritikák, amelyek rendre szóvá teszik, hogy remek vágyakat tartalmaz, de a megvalósítás módjáról kevés szó esik. Szóval a figyelmet kerülni próbáló Telegram alaposan kiszúrt magával. Érdemes lesz nézni, úrrá lesznek-e a helyzeten.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?