A norvég Auka az első fecskék egyike, amelynek piacra lépését a PSD2 könnyíti meg. Magyarország is a mobilfizetési cég célkeresztjébe került.

A norvég Auka az első fecskék egyike, amelynek piacra lépését a PSD2 könnyíti meg. Magyarország is a mobilfizetési cég célkeresztjébe került.

Daniel Döderlein

(Fotó: Auka)
(Fotó: Auka)

A 2010-ben alapított norvég mobilfizetési startup indított el az északi ország első mobilfizetési megoldását. Alapítója, Daniel Döderlein a Vipps neveű, az országban legelterjedtebbnek számító platform kidolgozója is.

Az Auka úgy látja, hogy a magyar piacon még nincs egy domináns mobilfizetési rendszer.

A skandináv országok példájához hasonlóan itt sem tudtak igazán gyökeret verni az Apple Payhez hasonló, egy-egy bankra szabott megoldások. A bankrendszer azonban erős, az okostelefon-használat is dinamikusan fejlődik, és a PSD2 bevezetése miatt most van az a pillanat, amikor a pénzintézeteknek lépéseket kell tenniük ezen a területen. Ebben szeretnénk tapasztalatainkkal segítséget nyújtani a magyar pénzintézeteknek

– idézi Döderleint a cég terjeszkedéséről szóló közlemény.

Az Auka az első olyan külföldi startup, amelyik a januárban hatályba lépett PSD2 pénzforgalmi irányelvre támaszkodva vetné meg a lábát. Ez az elv kötelezi a bankokat, hogy egy fejlesztői kapcsolaton keresztül megnyissák számlavezetési rendszereiket olyan harmadik felek előtt, akiket erre a számlatulajdonos feljogosított. Az Auka számára ez azért lényeges, mert így a kártyás tranzakciót – annak költségeivel együtt – kiépítheti a fizetési folyamatból.

Az Auka által használt megközelítés három skandináv országban (Dánia, Svédország és Norvégia) 65 százalékos piaci lefedettséget ért el. A cég nagy álmokkal rendelkezik, az Apple Pay, Samsung Pay vagy a Google fizetési megoldása helyett kínálja saját rendszerét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Competitors get Hungarian mobile payment solutions, the Auka expands – TECH2 2018.03.10

    […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Source link […]

Vélemény, hozzászólás?