Jack Ma mosolya manapság biztosan nem őszinte. A kínai állam rendbe akarja szedni az Alibabát elég alaposan.

Van, akinek nem hozott semmi jó meglepetést a Jézuska. Esetleg csak virgácsot kapott a Krampusztól. Az Alibaba például azzal zárja az évet, hogy felkészül egy vizsgálatra. A kínai versenyfelügyelet antitröszt vizsgálattal lepte meg a céget – írja a Techcrunch.

Az Alibaba persze sejthette, hogy Pekingnek lesznek még kényelmetlen húzásai azután is, hogy megakadályozták a cég birtokában álló Ant Group tőzsdére lépését. Az IPO-nak már kijelölt időpontja is volt, mielőtt jelezte volna a hatóság, hogy erre nem fog sor kerülni.

Az állami piacfelügyeleti szerv az Alibabának azt a gyakorlatát tartja aggasztónak, hogy a cég választásra kényszeríti a kereskedőket. Akik az Alibabán üzemeltetnek boltot, nem nyithatnak üzletet a JD.com-on vagy a Pinduoduón, a szolgáltatással versenyző két másik kínai e-kereskedelmi platformon. Az Alibaba részvényeinek ára 8 százalékot csökkent a hongkongi tőzsdén.

Ugyanezen a héten az állami Hszinhua hírügynökség közölte, hogy az Ant Group szabályozásnak való megfelelését (compliance) vizsgálni kezdi a pénzügyi szabályozó hatóság. Az Antnek több módon árthat a vizsgálat. A legkézenfekvőbb, amit korábban is említett a fintech sajtó, a cég hitelezési gyakorlatának vizsgálata. De emellett az Alipay digitális tárca üzemeltetését is lehet támadni.

A kínai internetszabályozási kísérletekbe sok mindent be lehet látni. Egyrészt monopólium ellenes törekvésnek is lehet gondolni, de ugyanakkor a párt hatalma alól kikerülő technológiai szektor visszafogása van a lépés mögött.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?