A nagy kínai techcégek fintech vállalatainak kényelmetlen helyzetén nem változtat az újév. Továbbra sem hagyja őket ellenőrizetlenül növekedni az állam.

(Fotó: Pictures of Money / Flickr CC-BY)
(fotó: Pictures of Money / Flickr CC-BY)

Az év fontos trendje volt, hogy a kínai állam elkezdte visszaszorítani a kínai techcégeket az általuk elfoglalt fintech területekről. Az Ant Group az év utolsó megmozdulásaként bejelentette, hogy bezárja a Hszianghupao nevű egészségbiztosítással foglalkozó leányvállalatát.

A 2018-ban alapított cég százmillió regisztrált felhasználót gyűjtött, ezáltal a világ legnagyobb egészségbiztosítójává vált. A felhasználóknak egy hónapjuk van új szolgáltatót keresni a közösségi finanszírozást és biztosítást összekötő szolgáltató helyett, mert az január 28-án bezárja kapuit.

A Hszianghupao egészen sokáig kitartott. A Meituan, amelynek a közösségi pénzgyűjtéses tevékenység csak melléküzletág volt, idén decemberben zárt be. A Waterdrop nevű hasonló profilú szolgáltatás pedig márciusban. A banki és biztosítási szolgáltatókat ellenőrző szabályozó már januárban jelezte, hogy szigorúbban fogja vizsgálni az egészségügyhöz és a közösségi finanszírozáshoz kötődő cégek tevékenységét. Igaz, ezek a platformok egyelőre nem esnek semmilyen szabályozás alá Kínában, úgy tűnik, a helyi cégek azt olvasták ki a jelekből, hogy a verseny- vagy működőképességüket hátrányosan befolyásolja majd az állami szabályozás megjelenése.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?