Mi a helyzet akkor, ha egy NFT-ről bebizonyosodik, hogy a képet lopták, vagy a kép szereplője nem egyezett bele, hogy eladják a képmását? A válasz nem egyértelmű.

A majmoknál legalább a szerzőség kérdése tiszta sor (Fotó: OpenSea)

Kevés szó esett eddig arról, hogy az NFT forradalom integráns része a lopás. Nem arról beszélünk, hogy a mai kor embere JPG képeket tölt le, hanem arról, amikor egy-egy NFT forradalmár egy művész képeit meglovasítja, majd eladja NFT-ként. Ez egyrészt szerzői jogi alapon is támadható, másrészt van benne egy csinos próbaper, amit még senki nem indított el.

A jelenségről valószínűleg mindenki hallott, aki követ grafikusokat az interneten. Válasz nincs arra, hogy hogyan lehetne rendszerszinten megakadályozni ezt a gyakorlatot. Az egyes alkotókra túl nagy terhet ró, hogy az NFT piacokat szkenneljék, hogy valaki NFT-sítette-e a műveiket. A vásárlókkal szemben is tisztességtelen a gyakorlat, hiszen ők nem tudhatják, hogy lopott holmit vesznek. A megoldásnak valahol az OpenSea-nél és a hasonló NFT galériáknál kell lennie, de egyelőre nem sietnek megkeresni azt.

A napokban egy újabb ügy kapott nagy visszhangot. Az ItsBlockchain csoport által kiadott limitált NFT csomagban különböző internetes alapító anyák és atyák képeit lehetett megvenni. A 46 kép között ott volt Jillian York, az EFF szólásszabadsági ügyekkel foglalkozó aktivistája, John Callas, az OpenPGP titkosítóprogram írója, de olyan, a közösségből azóta kigolyózott emberek is, mint a szexuális zaklatással megvádolt Jacob Appelbaum vagy Richard Stallmann.

A lista egyes résztvevői – például York – ki is kérték, hogy egyrészt a megkérdezésük nélkül csinál bárki pénzt a képmásukból, másrészt, hogy egy ilyen lista tagjaként teszi ezt. A csoport első körben 28 képet, azaz a képek több mint felét volt kénytelen törölni. Nem tisztázott azonban, hogy a már eladott NFT-k esetében mit fognak és mit tudnak tenni. Az ItsBlockchain azt reméli, hogy az OpenSea platform valamilyen módon megoldja majd a problémájukat. Egyelőre azonban nem kaptak választ.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?