Miközben a bitcoin árfolyama csúcsokat dönt – továbbra sem tartjuk befektetési eszköznek – az XRP-re nehéz napok várnak.

Fotó: Sergiu Bacioiu // CC-BY

Az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) a Finextra szerint lassan elkészül a Ripple elleni dossziéjával. A SEC régen úgy tartja, hogy az XRP kriptovaluta valójában a Ripple által kibocsátott értékpapír, és mint ilyen vonatkozik rá az értékpapírokra érvényes szabályozás. Ez a gondolat, illetve ennek bizonyítása, több kriptovaluta és token esetében jelentette már a nagyszabású üzleti tervek végét.

Idén az XRP árfolyama együtt emelkedett a többi kriptovalutáéval. 152 százalékkal nőtt a piaci kapitalizációja tavaly decembertől. Ugyanakkor a kibocsátó cég perben áll több befektetővel és hamarosan perben állhat a SEC-vel is.

Amennyiben a befektetők és a SEC jogértelmezése érvényesül, akkor szigorúbb szabályozás fog vonatkozni az XPR-re. A Ripple tulajdonában áll az elérhető XRP kriptovaluta vagyon több, mint fele, így a cég jövője befolyásolja az árfolyamot is. A cég egyelőre azt helyezte kilátásba, hogy a székhelyét egy kriptóbarátabb országba helyezi át.

A SEC fenntartásait pedig azzal próbálja eloszlatni a cég, hogy rámutat: 2017 óta letétben van a Ripple készlete, így nincs lehetősége kibocsátással manipulálni az árfolyamot. Brad Garlinhuse, a Ripple vezetője viszont odáig ment, hogy a távozóban lévő SEC főnököt, Jay Claytont, a Grincshez hasonlította, akinek feltett szándéka a karácsony elrontása.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?