A Twitter alapítója szerint hazugság, hogy a blockchainre épített új web decentralizált lenne. Kételyének hangot is adott.

(Fotó BTC keychain / CC-BY)

Jack Dorsey, a Square vezérigazgatója guru módba váltott. Már látszik, hogy jobb neki, hogy nem nyomja a vállát a Twitter vezetése. A legendásan kriptopénz-rajongó befektető a web3-at emlegető kriptós megmondóembereknek szólt be – írja a Verge.

Dorsey Twitteren mondta el, hogy a Web3, ami a blockchainen, okosszerződések vezérelte szolgáltatásokon megvalósított internet aktuális neve, valójában nem annyira elosztott, mint amennyire mondják róla. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a mozgalom szeret arról beszélni, hogy decentralizált és a közösség által vezetett, de a Web3-as szolgáltatásoknak nem a felhasználók a tulajdonosai.

Ezekből a szolgáltatásokból az olyan nagy kockázati tőketársaságok profitálnak elsősorban, mint az Andreessen Horowitz, amely 3 milliárd dollárnyi befektetést helyezett ki kriptós és új webes startupokba. Az Andreessen többek között az OpenSeas NFT-piacban, és a Dapper Labs NFT-kibocsátóban is érdekelt. Azaz, írta Dorsey, valójában a Web3 is centralizált, senki se gondolja máshogy.

A gondolatmenet a Web3-at népszerűsítők alap állításait kezdte ki, és mint ilyen nem is váltott ki korlátlan örömöt. Hiszen, ha ugyanolyan centralizált felépítésű lesz, mint a mostani web, akkor nem is jön a forradalom, csak máshogy fogják hívni a Facebook vagy a Google szerepét betöltő céget.

Chris Dixon, az Andreessen kriptós ügyeket népszerűsítő tagja még próbálta kivágni magukat. „Először semmibe vesznek, utána nevetnek rajtad, majd harcolnak ellened, ám végül nyersz” – idézte Gandhit Dixon. Mire Dorsey felhívt a figyelmét arra, hogy ők nem Gandhi, hanem egy médiaborodalommá válni vágyó kockázati tőkés cég. A vitába később beszállt Dorsey oldalán Elon Musk is. A trollkodás pedig tovább folytatódott, és várhatóan pár napig még folytatódik is. Remek karácsonyi ajándék, hogy nézhetünk egymást piszkáló milliárdosokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?