Több botrány és egy távozó vezérigazgató fémjelezte a bank 2020-as évét. Legalább a koronasegélyek kiosztásával tudtak bánni.

(Fotó: Marco Verch CC-BY)

Tiszta lappal szeretné kezdeni a 2021-es évet a Credit Suisse – írja a Financial Times. Az idei évet egy ipari kémkedési üggyel kezdte a pénzintézet, hogy aztán rossz hitelezési is a törvényeknek való megfelelési gyakorlata miatt vegyék elő újra. Érthető a vágy, ha most már unatkoznának egy kicsit.

Thomas Gottstein, a Credit Suisse idén februárban kinevezett új vezetője szerint a 2020-as év a takarításról szólt. A két nagyobb botrány mellett Svájc második legnagyobb hitelintézete érintett volt a könyvelését rendkívül nagyvonalúan kezelő Luckin Coffee és a Wirecard botrányban is. Az Egyesült Államokban több száz milliós büntetésekre számíthat szintén korábbi ügyek miatt.

A tiszta lapos elképzelést némiképp rongálja, hogy a svájci szövetségi ügyészség múlt héten indított pert a cég ellen pénzmosás vádjával. A hatóság szerint 158 millió dollárt mosott át kokainkereskedelmet folytató bolgár maffiózók számára 2004 és 2008 között. A pénzintézet határozottan tagadta a vádakat.

A Credit Suisse mellett szól, hogy a koronavírus-járvány alatt a svájci KKV-mentőcsomagok kiszolgálásában oroszlánrészt vállalt. Még így sem lesz egyszerű dolga a jövő évben Gottsteinnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?