Nincs más út, részvényeket adott el, az után adózni kell. Nagyon nem kell sajnálnunk azért.

(Fotó: Tesla Owners Club Belgium CC-BY)

„Addig hív Karácsonyt: elérkezik” – ezzel a sorral zárul Francios Villon Közmondások című balladája Weöres Sándor fordításában. És ilyen esemény történik meg hamarosan – nem, nem a karácsonyra gondolunk, bár az is itt van – az Egyesült Államokban. Elon Musk bejelentette, hogy adót fog fizetni.

Nem kéne, hogy hír legyen az ilyesmi, de mindenki tudja, hogy egy bizonyos vagyon felett olyan pénzügyi megoldások is vannak, amelyek segítik az adó optimalizálását vagy teljes elkerülését. Musk, mivel a vagyona cégekben és részvényekben volt, eddig a teljes elkerüléshez közeli állásponton volt.

A cégvezető Twitteren bejelentette, hogy befizeti azt a 11 milliárd dollárt, amivel idén lóg az Egyesült Államoknak – írja a The Verge. A CNBC korábban úgy számolt, hogy Musk már befizetett 7 milliárd dollárt, amikor részvényeket adott el, és további ötmilliárdot kellene elutalnia január elsejéig.

Azért van lehetősége arra, hogy ekkora hátralékot halmozzon fel, mert nem vesz fel fizetést és nem kap készpénzt a cégtől. A munkájának ellenértékét részvényekben kapja. Készpénze, mert a sárga csekkeket tán még Elon Musknak is be kell fizetnie, pedig a részvényekre felvett kölcsönökből van. Ezek a kölcsönök azonban nem adókötelesek.

123rf

Idén azért fizet mégis adót Musk, mert több milliárd dollárnyi Tesla részvényt eladott, ami után 53 százalékos kulccsal kell adóznia. Ugyanakkor az eladott részvények olyan opciókból származtak, amik 2022-ben lejártak volna, így csak azt kellett eldöntenie Musknak, hogy inkább zsebre teszi-e idén azt a rongyos pár milliárdot, vagy kivárja, hogy a demokrata párt – megfeneklettnek tűnő – Build Back Better törvénye esetleg rosszabb kondíciókat teremt számára.

Olyan években, amelyekben nem adott el részvényt, lényegesen kevesebb adót fizetett Musk. 2018-ban egy fillért sem, a megelőző négy évben pedig 455 millió dollárt, annak ellenére, hogy ekkor 14 milliárd dollárral nőtt a vagyona. Jelenlegi vagyonát a Bloomberg 243 milliárd dollárra becsüli.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?