A névadójával szemben a Robinhood most összegyűjtött némi pénzt a kisbefektetőktől és büntetésként kifizeti a szabályozónak.

(Fotó: Arran Bee CC-BY)

A legismertebb amerikai befektetési appot működtető startup 65 millió dollárt fizet egy peren kívüli megegyezés keretében az amerikai SEC tőzsdefelügyeleti szervben. Az összeg a cég 2015 és 2018 közötti szabálysértő viselkedése utáni büntetés, amely intervallumban a Robinhood „félrevezető állításokat tett valamint elhallgatott információkat a felhasználói elől”. Ezek az információk arra vonatkoztak, hogy a cég hogyan termel pénzt a kereskedelmi információk értékesítésével.

A SEC azt is kifogásolta, hogy 2018. októbere és 2019. júniusa között a Robinhood tévesen állította, hogy a cég jobb üzleteket köt a konkurenciánál. Ezzel szemben a Robinhood kevésbé kedvező árfolyamon üzletelt, ami miatt 34,1 millió dollárral rövidítette meg a felhasználóit.

A Robinhood megítélésén nem javít, hogy a legaktívabban akkor hallgatott a bevételi forrásairól, amikor erős növekedési fázisban volt. Az app azzal vonzotta magához az ügyfeleket, hogy egyszerűen használható appot és jutalékmentes kereskedési lehetőséget ajánlott. Más kérdés, hogy az üzleteket nem a legjobb árfolyamon hajtotta végre, bár ezt állította magáról.

A cég ügye nem ér véget a mostani peren kívüli megegyezéssel. A massachusettsi értékpapír felügyelet tegnap kezdte kivizsgálni a Robinhood gamifikált kereskedelmi módszereit. Várhatóan annak az ügynek is büntetés vagy peren kívüli megegyezés lesz a vége.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?