A Robinhood nevű, egyszerű tőzsdei kereskedést lehetővé tévő szolgáltatás bejelentett egy új folyószámlát, majd villámgyorsan kénytelen volt visszakozni. A tanulság? Nem árt beszélni a szabályozóval.

Senki se mondja, hogy a fintech unalmas. A Robinhood nevű, egyszerű tőzsdei kereskedést lehetővé tévő szolgáltatás bejelentett egy új szolgáltatást, majd villámgyorsan kénytelen volt visszavonni is azt. A két lépés között eltelt időben azt tanulták meg, hogy a szabályozókkal nem árt beszélni, ha az ember pénzügyi szolgáltatást nyújt.

Ez a másik Robin Hood (Forrás: Robinhood / Facebook)

De mi is történt? A Robinhood eredetileg az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények egyszerű és jutalékmentes kereskedelmére létrehozott startup. Az app 2017-től már kriptovaluták kereskedelmére is használható volt, és a pletykák szerint hagyományos banki szolgáltatásokat is szeretett volna nyújtani. Ez utóbbit jellemzően banki licencet szerezve vagy egy licenccel rendelkező partnerrel összefogva szokták megoldani a partnerek.

Amikor azonban a Robinhood múlt héten bejelentette, hogy Mastercard betéti kártyát, teljesen jutalékmentes és ATM-használati díj mentes számlát és három százalékos kamatot biztosító folyószámlát nyit, akkor a fentiek egyékének sem volt birtokában. A megtakarítási- és folyószámla termék bejelentésekor a cég úgy nyilatkozott, hogy a Securities Inverstor Protection Corporation (SIPC) felel a betétesek biztosításáért az amerikai szövetségi betétbiztostó (FDIC) helyett. Nem kellett azonban sok ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a fentiekről senki nem szólt a SIPC-nek, ráadásul az így létrejövő termék nem is minősül folyószámlának.

A SIPC elnöke nagyon határozottan nyilatkozott arról, hogy a Robinhoodnak a bejelentés előtt kellett volna megkeresnie őket. És arról is, hogy komoly fenntartásai vannak a ötlettel szemben. A sajtó sem kímélte a Robinhoodot, de becsületesen megpróbálták kimatekozni, hogy ha a cég államkötvénybe fektet, aminek 2,7 százalék a hozama, akkor hogyan tudnak esetleg valahogy három százalék kamatot fizetni.

Végül a Robinhood az egyenlet megoldás ahelyett bejelentette, hogy „izgatott és megilletődött” a cég a figyelemtől, a bejelentés „okozhatott némi zavart”, valamint hogy a „szabályozóval szorosan együttműködve dolgoznak” a program újraindításán. Szóval dicsőségesen bejelentős módból a büntetést megelőző módba váltott a cég. Közben pedig ejtették a folyószámla kifejezést is, egy ideje már készpénz menedzsmentről beszélnek. Meglepő, hogy az év egyik blamáját ennyivel az év vége előtt sikerült bemutatni. Hol egy tapsolós gif?


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?