A káosz közelébe sodródott Venezuelában azok élnek jól, akik szert tudnak tenni valami mellékesre. A havi 9 dolláros segély semmire sem elég. A bitcoin viszont kiút a nyomorból.

A káosz közelébe sodródott Venezuelában azok élnek jól, akik szert tudnak tenni valami mellékesre. A havi 9 dolláros segély semmire sem elég. A bitcoin viszont kiút a nyomorból.

Tömegek állnak a bankok előtt sorba miután Maduro elnök lezáratta a kolumbiai határt, hogy az "ország tönkretételén dolgozó amerikai kommandók" ne juthassanak be
Tömegek állnak a bankok előtt sorban, miután Maduro elnök lezáratta a kolumbiai határt, hogy az „ország tönkretételén dolgozó amerikai kommandók” ne juthassanak be (AFP PHOTO / FEDERICO PARRA)
(fotó: AFP PHOTO / FEDERICO PARRA)

A bitcoin bányászat hagyományosan azokon a területeken kifizetődő, ahol olcsó az áram, és egyszerűen meg lehet oldani a számításokat végző gépek hűtését. Ezért van a nagy bitcoin bányász gépfarmok egy része a geotermikus energiát és csontba markoló hideget kínáló Izlandon. (A másik részük pedig a változatos energiaviszonyokkal rendelkező Kínában.)

Államcsőd ellen bitcoin

A Reason magazin cikke szerint egy új, váratlan versenyző is felbukkant a bitcoint bányászó országok között. Venezueláról többnyire azért hallani mostanában, mert Chavez és Maduro elnök csődbe vitte az országot. A tavalyi év decemberében pedig Maduro rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami a korábbi gazdasági helyzetet, stabilitást és az ország élhetőségét tovább rontotta. A venezuelaiak éheznek, a boltok üresek, pénz nincs, és ha van sem ér semmit.

December hetedikén az elnök bevonatta a 3000 forintot érő 100 boliváros bankjegyet, hogy a készpénzt halmozók dolgát megnehezítse. Az ország közben készül a tíz- és húszezer boliváros kibocsátására, hogy beérje az inflációt
December hetedikén az elnök bevonatta a 3000 forintot érő 100 boliváros bankjegyet, hogy a készpénzt halmozók dolgát megnehezítse. Az ország közben készül a tíz- és húszezer boliváros kibocsátására, hogy beérje az inflációt (AFP PHOTO / FEDERICO PARRA)
(fotó: AFP PHOTO / FEDERICO PARRA)

A titokban működő és csendesen növekvő bitcoin bányász közösség azonban remekül működik. A havi kilenc dollárra rúgó állami segély helyett napi ezer dollárnyi digitális valutát termel Alberto, a Reason által megszólaltatott bányász. A 23 éves srác pedig még a csillagászati villanyszámlával sem bukik le, az államilag szabályozott árak miatt az áram szinte ingyen van.

Ingyen árammal megéri bányászni

Bárhol máshol a világban energia piaci ára miatt az otthoni bitcoin bányászat már rég nem éri meg. Sőt, Kínában is a kedvező árú és emiatt szűk körben ismert áramszolgáltatók, áramforrások köré települnek a bányák. Venezuelában azonban még megéri nagy teljesítményű, áramzabáló gépeket üzemeltetni a lakás sarkában.

Így néz ki egy bányászgép. Több száz kell, hogy megérje őket üzemeltetni
Így néz ki egy bányászgép. Több száz kell, hogy megérje őket üzemeltetni
(fotó: Wikimedia Commons)

A csődközelben tengődő államban ugyan az áramellátás sem működik folyamatosan, ezért a bányászok az ipari zónákba telepítik a gépeiket, ahol megbízhatóbb az energiaellátás. Ezzel pedig a mesterségesen alacsonyan tartott árú áramot nagy vásárlóerejű és könnyen dollárra váltható bitcoinná alakítják át. Mindkét valutának megvan az az előnye a momentán a venezuelai bolivar pénzzel szemben, hogy adnak érte termékeket.

A gazdag caracasiaknak az Amazon és a Walmart a sarki bolt

Alberto például a helyi boltokkal nem is próbálkozik, hanem az Amazonról rendel mindent. Az internetes kereskedő ugyan nem fogad el bitcoint, de a digitális pénzért vásárolható Amazon feltöltőkártyákkal ez már áthidalható. Más bányászok a Walmart áruházlánctól vásárolják még az élelmiszert is.

A bitcoin használók mindegyike nagyon óvatos. Igyekeznek elrejteni a számítógépüket, közvetítőszolgáltatásokat használnak, és ha lehet, a szomszédos Kolumbiában vásárolnak be. Mindnyájan attól félnek, hogy a Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional (SEBIN) nevű helyi titkosszolgálat rájuk talál, és eljárást kezdeményez ellenük. 2015-ben már egy Joel Padrón nevű 31 éves bányászt letartóztattak és három és fél éves börtönbüntetésre ítéltek. Azóta legalább három másik bányász csatlakozott hozzá a börtönben.

Azt hiszem, az egyik tiszt, aki letartóztatott, elkezdte használni a bányászgépem.

A bitcoinosok elleni vádak szerint kiberbűnözők számára létrehozott szoftvereket – ez a hatóság szerint maga a bitcoin – használtak, valamint megsértették a valutaváltásra vonatkozó szabályokat vagy a vámszabályokat. A mázlistább bányászok el tudják kerülni a börtönt, ez viszont a SEBIN tisztviselők megvesztegetésével jár, ami önmagában sem veszélytelen.

Minden jel arra mutat, hogy az inflációs csapdában vergődő Venezuela problémáit Maduro elnök csak súlyosbítja
Minden jel arra mutat, hogy az inflációs csapdában vergődő Venezuela problémáit Maduro elnök csak súlyosbítja (Foto: AFP PHOTO / VENEZUELAN PRESIDENCY)
(fotó: AFP PHOTO / VENEZUELAN PRESIDENCY)

A veszélyesség persze relatív. Caracas a világ egyik legveszélyesebb városává vált. A bitcoinból viszonylagos biztonságban élő, jómódú venezuelaiak is gondolkodnak az ország elhagyásán. A szoftver és a digitális pénz nem váltotta meg a világukat, de lehetővé teszi, hogy távozzanak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?