Egyelőre még csak a kis halakat vették célba, a legnépszerűbbnek sincs ötszázezernél több követője. Van azonban hová felbátorodnia a szabályozónak.

(Fotó: Andrew Turner CC-BY)

Belelendült az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ), nyolc pénzügyi influencer ellen indított pert. A vád szerint a nyolc személy 1,5 millió twitteres követőjétől összesen 114 millió dollárt csalt ki pump and dump kampányokkal. Ezek a kampányok úgy működnek, hogy az influencer megosztja a követőivel a tutinak vélt tippet egy-egy kriptóról vagy részvényről, amiből már korábban bevásárolt. A nulla értékű pénzügyi eszköznek a kereslet felveri az árait, ekkor az influencer és társai eladják a saját készleteiket, a rászedett befektetők pedig eladhatatlan, értéktelen pénzügyi eszközök tulajdonosaként gondolkodnak el azon, kitől fogadnak el legközelebb befektetési tanácsot.

A DOJ mellett a tőzsdefelügyelet (SEC) polgári pert is indított hét twitteres megmondóember és egy pénzügyi podkaszter ellen. A nyerészkedés a szabályozók szerint 2020 januárja és 2022 áprilisa között zajlott. Ez alatt, a koronavírus okozta bizonytalanság miatt, jelentősen nőtt a biztos megtérülést és nagy hozamot ígérő kriptók iránti érdeklődés. A befektetők pechjére sem a biztonság, sem a hozam nem volt igaz.

A vádlottak listája a következő: Edwart Constantinescu (Zack Morris nével található a Twitteren), Perri „PJ” Matlock, John Ryberczyk, aki a The Stock Sniper néven futott, Garry „Mystic Mac” Deel, Stefan „Lade Backk” Hrvatin, Tom „Tommy Coops” Cooperman, Mitchell „Hugh Henne” Hennessey és Daniel Knight, aki pedig Dan, Deity of Dips néven írt. Ezek közül Knight üzemeltett podkasztot Pennies néven, amelyben az egyik csalással vádolt ember volt a műsorvezető társa, a többiek pedig tőzsdei szakértőként voltak visszatérő vendégek.

A csoport nem rendelkezett illúziókkal azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek. A DOJ több olyan hangfelvételt benyújtott, amelyekben lényegében elismerik a csalást és a befektetőiket idiótának nevezik.

A mostani pernek nem az a fő tanulsága, hogy a kriptós és az amatőr befektetős világban gyakori a csalás. Ezt bárki tudja, aki az elmúlt pár évben akár csak fél szemmel is követte a történéseket. Viszont most még csak kis játékosokat perelt be a SEC és a DOJ. Nagy kérdés, hogy az 1-2 millió követővel rendelkező kriptós véleményvezéreket látjuk-e majd a vádlottak padján.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?