Nem nagyon lehet megmagyarázni miért, de a bitcoin most őrületesen drága. Aki az elmúlt három évben vásárolt, most nyerhet a befektetésén.

A mexikói Uber bitcoin alapú bankkártyát ajánl a felhasználóknak
A mexikói Uber bitcoin alapú bankkártyát ajánl a felhasználóknak
(fotó: Xapo)

Több olyan alkalomról beszámoltunk, amikor a bitcoin ára nagyot zuhant, összességében azonban növekedő pályán van a kriptovaluta árfolyama. December 13-án 788 dolláron tetőzött az árfolyam a Coinbase-nél, de a többi kereskedőnél is 785 dollárt kellett fizetni egy bitcoinért. Ezzel 34 hónapos csúcsot döntött meg a kriptovaluta – írja a Quartz.

Ahhoz, hogy abszolút rekordot állítson be, 1100 dollár felé kell mennie az árfolyamnak. Ennyit legutoljára az első 2013. novemberi digitális aranyláz alatt adtak a kriptopénzért. Akkor, alig három hónap alatt az alig ismert valuta száz dollárról a tizenegyszeresére ugrott fel. Ráadásul akkor úgy tűnt, hogy a digitális aranyhoz kapcsolódó startupok beindítására is végtelen mennyiségű kockázati tőkét lehet megszerezni.

A hackerek fékezték meg az aranylázat

A bitcoin szárnyalását több látványos hackertámadás, rablás és kínos módon nyilvánosságra jutó biztonsági rés vetette vissza. Egy-egy ilyen után mindig esett valamennyit a digitális valuta árfolyama. A két legnagyobb incidens – a Mt. Gox pénzváltó kirablása és a Silk Road online drogpiac felderítése – azonban többet használt a bitcoinnak, mint ártott. A hírverés hatására olyanok is hallottak a nehezen követhető, digitális pénzről, akik addig nem ismerték.

Az arany amellett, hogy értékes, remek dolgokra jó: például lehet belőle pazar elektronikát építeni. A bitcoinban a blockchain technológia az értékes
Az arany amellett, hogy értékes, remek dolgokra jó: például lehet belőle pazar elektronikát építeni. A bitcoinban a blockchain technológia az értékes

A 2014-es és 2015-ös év már egészen más miatt nem volt jó a digitális pénzzel spekulálóknak. A piac a fizetőeszköz helyett a technológiát látta meg a bitcoinban. A startupok már nem bányászhardvert, mobilos tárcát vagy BTC-alapú bankkártyát akartak fejleszteni, hanem olyan blockchaint használó rendszereket, amelyek a bankok közti elszámolást vagy épp a földhivatali nyilvántartást teszik egyszerűbbé. Forradalmi, új világot ígérő pénz helyett banki konzorciumok által tanulmányozott technológiává vált.

Nem tudni, mire való

A blockchain hangsúlyossá válása mellett a kínai és Kínán kívüli bányászok egymásnak feszülése sem segített a pénznek. A befektetést és a rivaldafényt pedig az új, még többet ígérő kriptopénzek, például az Ethereum, vonzották magukhoz.

Mostanra azonban magára talált a bitcoin. Bár azt még nem tudni, mire is használják a pénzt. Egy, több nyugati egyetem kutatóiból összeállított csoport a közelmúltban megpróbálta feltérképezni a bitcoingazdaságot, de csak részben jártak sikerrel. Úgy tűnik, pénzügyi spekulációra használt valuta, ami a pénzváltók között mozog.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?