Sok amerikai gyanús alak lett gazdag a kriptovalutákból, és a mögöttes elvek is érdemesek a vizsgálatra.

A kriptó nem csak bulik és Lamboghinik
(Fotó: Ben / CC-BY)

A kriptókról szóló híreket az itt és most jellegű információk dominálják. Ki vásárolt melyik coinból, merre mozdult az árfolyam, vagy mit mondanak a kriptopénzek iránt érdeklődő hírességek. A Southern Poverty Law Center (SPLC) amerikai agytröszt most egy nagyobb időintervallumon végzett vizsgálatot és érdekes eredményeket kapott.

A SPLC több száz olyan kriptós cím tranzakcióit vizsgálták, amelyek ismert, többnyire amerikai szélsőjobboldali figurákhoz tartoztak. Az egyik dolog, amit felfedeztek, hogy gyakoriak az olyan tárcacímek, amelyek már régóta használatban vannak. Don Black, a Stormfront nevű neonáci közösség alapítója 2014 közepe óta kereskedik kriptóval. Akkor 850 dollár volt egy bitcoin, ma 48 ezer dollár körül mozog – írja a Gizmodo.

Még korábban kezdett bele a kereskedésbe Greg Johnson, a Counter-Currents nevű amerikai szélsőjobboldali kiadó vezetője, aki 2012-be vett először bitcoint. Azaz 5,5 dolláros árfolyamon szállt be. A kiadója is fogadott kriptóban adományokat különböző támogatóktól. Egy rajongójuk biztosan nem tudott így adakozni Anders Breivik, aki ugyan kedveli a Counter-Currenset, ám gyűlöletbűncselekmények és gyilkosság miatt börtönbüntetését tölti Norvégiában.

A bitcoinos világban a libertariánus gondolkodás nem ritka. Nem minden libertariánus csúszik át a szélsőjobboldaliságba. Az eszme csupán a kis államot, az öngondoskodó állampolgárokat és az állami beavatkozások hiányát hirdeti. A kapcsolódási pontok megvannak, és Megan Squire, az SPLC kutatója szerint érezhető is a libertariánus gondolkodás hatása a kriptós világban. Kezdve azzal, hogy a kriptórajongók egy része valamiféle központi világhatalomtól félti a vagyonát.

Idővel a szélsőjobb nem csak az eszme támogatása miatt használt kriptót, hanem azért is, mert a fizetési szolgáltatók megtagadták a velük való együttműködést. 2021-re sem a Paypal, sam a Stripe nem köt szerződést szélsőséges szervezetekkel. A Coinbase is elkezdte szűrni, hogy kiket hagy kereskedni, de számos más tőzsde is van, ahová adományokat tudnak fogadni.

A legrégebbi tárca mellett megkeresték a leggazdagabbat is. Ezzel Stefan Molyneux rendelkezik, aki rajongóitól hasonlóképp alacsony árfolyamon kért adományokat kriptóban. Mai áron legalább 60 millió dollárt dobtak neki össze.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?