A szerbek sem járnak élen, de ők legalább tudják, hogy félre kell tenni, hátha beüt valami baj.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

Egyet tippelhetnek, kik tesznek a legtöbbet félre Közép-Európában. Nyertek, igen, az osztrákok. Az Erste CEE-régiós felmérésében azonban vannak ennél érdekesebb adatok is.

Közép-Európában többet tesznek félre havonta az emberek, mint azt öt éve tették. Az átlagos havi összeg általában véve magasabb, mint a szabadidős költések (étterem, alkohol, dohánytermékek). Ezt a pénzt azonban olyan hagyományos eszközökben tartják az emberek, amelyek a kedvezőtlen kamatkörnyezet miatt nem hoznak pénzt a konyhára.

erste

A plusz pénz félretételét a megnövekedett bevételek mellett az az is gerjesztette, hogy a válaszadók úgy érzik takarékoskodniuk kell egy vészhelyzetre. Az osztrákok havi 85 ezer forintnak megfelelő eurót raknak erre a célra félre, őket követik a szlovákok (36 ezer forint) és a csehek (34 ezer forint). A legnagyobb növekedés pedig Csehországban, Romániában és Ausztriában volt.

A magyarok, bár szereplünk a felmérésben, nem tűntek ki. Ez persze azt jelenti, hogy a lista alján sem mi vagyunk, hanem a havi 62 eurót félretevő horvátok és a 40 eurót félretevő szerbek.

erste

Az Eurostat felmérése szerint a régióban a fizetés legnagyobb részét a lakhatási, ruházkodási, étkezési és utazási kiadások viszik el. A takarékoskodás azonban rögtön ezek után következik, jellemzően a negyedik vagy ötödik legfontosabb elem. Ez jellemzően a déli és keleti részre igaz. Tízből hét szerb érzi rendkívül fontosnak, hogy legyen félretett pénze.

És itt jelennek meg a magyarok. Míg a szlovákok 98 százaléka említi meg, hogy ha bármilyen probléma támad, fontos, hogy legyen spórolt pénze, a magyaroknál ez az arány csak hetven százalék. Ez a legalacsonyabb az összes vizsgált ország közül. Emellett hazánk azok között az országok között van, ahol csökkentek a nyugdíjcélú megtakarítások is.

A közép-európaiak általában véve kockázatkerülők, a hagyományos befektetési termékeket keresik. És mivel nem is érdeklődnek más megtakarítási formák iránt, ezért nem is rendelkeznek alaposabb pénzügyi tudással. Van egy olyan kép is az emberekben, hogy ezeket a termékeket nehéz megérteni. A magyarok harmada így gondolja például.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?