Mindenki úgy érzi, hogy el van késve a nyugdíj előtakarékossággal, még azok is, akik esetleg nem is dolgoznak. Az alacsony fizetéstől a váratlan helyzetekig terjednek az okok.

Mindenki úgy érzi, hogy el van késve a nyugdíj előtakarékossággal, még azok is, akik esetleg nem is dolgoznak. Az alacsony fizetéstől a váratlan helyzetekig terjednek az okok.

(Fotó: Frank Meffert / CC-BY)

Az NRC cég a Groupama felmérése szerint a még nem nyugdíjas korúak 76 százaléka érzi úgy, hogy le van maradva a nyugdíjtervei megvalósításával. Egy részük a nyugdíjas kori munkavállalásban látja a megoldást, mások a közeljövőben terveznek jobban fizető munkát.

A válaszadók fele érzi úgy, hogy a magasabb nyugdíj érdekében munkahelyet kellett volna váltania. Emellett 39 százalék nyilatkozott úgy, hogy le van maradva a nyugdíjcélú megtakarításaival, 44 százalék pedig az általános megtakarításaival kapcsolatban is így érzi. Az is riasztó lehet, hogy a válaszadók kétharmada az időskori munkavállalásban látja a megoldást. Negyven százalék pedig azt mondja, hogy nem is tervez már nyugdíjra félrerakni.

A pénzintézetek abban bízhatnak, hogy a 18-29 éves korosztály nagyob részét (58%) foglalkoztatja az öngondoskodás. 22 százalékuk tervez előtakarékosságot, 38 százalék pedig attól tart, hogy már el is késett vele. Az elkésettség érzése azonban erősebb az ötven évnél idősebbek között, akik pedig nagyobb arányban rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarításokkal.

A legtöbben a jövedelmükkel magyarázzák azt, hogy miért vannak lemaradva. De gyakori válasz az is, hogy „másra fordítottam a pénzt”, ami az eltérő céloktól a hónap végére elfogyó fizetésig mindent jelenthet. A felmérés szerint gyakori ok a megváltozó családi állapot – gyermek születése vagy válás – arra, hogy a nyugdíjcélú takarékoskodás megkezdődjön.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?