Illetve az újság vezérigazgatójának bahamai házvásárlását, ahogy az már-már szokásban volt az FTX körül.

(Fotó: gabriele82 CC-BY-ND)

Sam Bankman-Fried, a csődbe ment FTX vezetője, aki mostanra már csak az Észak-Magyarországnak nem adott exkluzív interjút egészen sok helyre fektetete be az ügyfeleinek a pénzét. Más kérdés, hogy ezt a pénzt nem befektetésre kapta.

A Financial Times közölt egy listát azokról a startupokról, kriptovállalkozásokról és érthetetlen módon a FTX-esek kerülő egyéb cégekről, amelyekbe végül befektettek. A lista nagyrészt az Alameda Research befektetéseiből áll, de mivel a két cég pénzügyei összemosódtak, valamint vannak átfedések is, ezért egyelőre ennél pontosabb képet nehéz alkotni.

Az Axios azonban talált egy új, és még érdekesebb utat, amin pénz távozott a cégtől. A The Block nevű függetlennek mondott, a kriptovilág híreiről tudósító portálról derült ki Sam Bankman-Fried finanszírozta fű alatt. És mint a Bankman-Fried cégeknél már-már megszokott módon fény derült más összefonódásra is. Mike McCaffrey, a The Block azóta lemondott főszerkesztője külön kapott egy 16 milliós kölcsönt arra, hogy Bahamán vegyen magának ingatlant. Ugyanott, ahol az FTX főhadiszállása is működött. Bár a kölcsönre 2021 elején volt szüksége a lapnak, amikor majdnem csődbe ment, McCaffery az idei hálaadásig titokban tartotta azt a cég dolgozói előtt.

Bankma-Fried több médiabefektetéssel is rendelkezett: a Semafor, a ProPublica, a The Intercept és a Vox egyik projektje is kapott tőle pénzt. A különbséget az jelenti, hogy míg ezek nyilvánosak voltak, addig a The Blocknak nyújtott kölcsön titokban maradt. Sőt, múlt év áprilisában a kriptós híroldal úgy kommunikálta az adósságcsapdából való szabadulását, hogy „az egyetlen dolgozói tulajdonú kriptós hírszolgáltatássá” váltak.

A The Block új vezérigazgatóval megy tovább, és azt próbálják kidolgozni, hogyan tudnák kivásárolni McCaffrey tulajdonrészét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?