Vannak itt Wilbur Smith rajongók? Senki sem tudott úgy gonosz, milliárdos fosztogató műgyűjtőket írni, mint a közelmúltban elhunyt ponyvaíró. Most azonban kiderült, hogy még csak nem is túlzott.

(Fotó: Manhattan DA)

Távolról kapcsolódik csak a befektetési termékekhez, de Michael Steinhardt ügye annyira különleges, hogy foglalkozni kell vele. A visszavonult hedge fund menedzser nem állt bíróság elé, helyette peren kívül egyezett meg a manhattani kerületi ügyészséggel – írja az Artnet.

A megegyezésre egy három éven át húzódó per végén került sor. Ennyi ideje vizsgálták Steinhardt műgyűjtői karrierjét. A megegyezés szerint a milliárdost élete végéig eltiltják a műtárgykereskedelemtől, 180 lopott műkincsről lemond, amelyek együttes értéke 70 millió dollár. Ezért cserébe a pert lezárják, nem kell büntetőjogi felelősséget vállalnia az eddigi tetteiért.

Az ügyészség közleménye szerint évtizedeken át tartott a milliárdos gyűjtőszenvedélye. Nem zavarta, ha fosztogatásból származó tárgyakat vásárolt meg, sem pedig az, ha az üzlet illegális volt vagy ha kulturális kárt okozott a tevékenysége. „Az új bemutatható darabok megszerzéséért tartó hajszában sem földrajzi sem morális korlátokat nem ismert. Ez megmutatkozik az alvilági műkincskereskedők, maffiavezérek, pénzmosók és fosztogatók hálózatán, akikre támaszkodott” – áll a közleményben.

Steinhardt nem egy-egy korra specializálódott. Volt időszámításunk előtt 6-7 ezerből származó kőből faragott halotti maszk a gyűjteményében, de akadt időszámításunk előtt 400-ból származó szarvasfejet formázó ivóedény is.

Az ügyészség azért tekint el a büntetés megállapításáig tartó pereskedéstől, hogy a műkincsek minél hamarabb visszajuthassanak oda, ahonnan lopták őket. A nyolcvan éves büntetés megfosztja a nyolcvan éves milliárdost a szenvedélyétől. A milliárdos csencselni is szeretett, a nyomozók szerint 1987-től több mint ezer műkincs járt a gyűjtő kezében.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?