Jövőre két nagy piacon is keményebb szabályoknak kell megfelelnie a stablecoinoknak. A szabályozók nem akarják, hogy destabilizálják a gazdaságot.

A japán szabályozó erősen leszűkítené azoknak a piaci szereplőknek a listáját, amelyek stablecoinokat bocsáthatnak ki. A Nikkei Asia szerint a lehetőség csupán a bankok és a pénzküldési szolgáltatások számára lenne elérhető. A kibocsátók mellett a tárcaszolgáltatók is új szabályozásnak nézhetnek elébe: biztonsági előírásokkal, pénzmosás ellenes és az ügyfél személyazonosságának megismerését célzó folyamatokkal bővülnek a tennivalóik.

A japán szabályozó 2022-ben tervezi benyújtani a törvényjavaslatot. Addigra már az Egyesült Államokban is a törvényhozás előtt lehet egy hasonló tartalmú javaslat. Ez utóbbinak ráadásul erős hátszele is van, a US Treasury is sürgette a kongresszust, hogy a korlátozást minél hamarabb fogadják el.

A Treasury szerint a megbízhatóbb stablecoin piac miatt megritkulának azok a bankok megrohanásához hasonlító jelenetek, amikor egy-egy coint tömegek akarnak egy pletyka hatására eladni. Ezek a rohamok olyan hullámot keltenek, amely más pénzpiaci szolgáltatásokat is képes destabilizálni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?