Autókat eladni is jó dolog, de a Volkswagen már készül az önvezetős uberes jövőre. Egy robotautóban pedig nem készpénzzel fogunk fizetni.

Autókat eladni is jó dolog, de a Volkswagen már készül az önvezetős uberes jövőre. Egy robotautóban pedig nem készpénzzel fogunk fizetni.

Volskwagen
(Fotó: Benedict Benedict / Flickr CC-BY)
(fotó: Benedict Benedict / Flickr CC-BY)

Az elektromos és önvezető autók iránt érdeklődőknek meg kell tanulniuk egy új nevet: Moia. A céget a Volkswagen hozta létre, hogy külön vállalatban történhessenek a személyszállítás jövőjével kapcsolatos fejlesztések.

A német autógyártó azt reméli, hogy 2025-re a bevételeinek nagy részét már a Moia által kifejlesztett megoldások fogják hozni. Az új vállalat berlini központtal fog működni, és várhatóan ebben a városban teszteli majd az autóit és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat.

Túlzás lenne azt várni, hogy hamarosan Moia logós kocsikkal lesz tele az út. Az viszont elképzelhető, hogy önvezető kocsit, taxit vagy rövid utakra bérelhető autót egy olyan appból fogunk rendelni, amin ennek a cégnek a logója látható. A Volkswagen nincs egyedül a jövő keresésével, a Ford és a General Motors is a kocsimegosztásban és a fuvarszervező appokban keresi a következő nagy üzletet.

Az I.D. nevű koncept autó már elszakadt a hagyományos kocsiktól
Az I.D. nevű koncept autó már elszakadt a hagyományos kocsiktól (Fotó: AFP PHOTO / ERIC PIERMONT)
(fotó: AFP PHOTO / ERIC PIERMONT)

A Moia első nagy projektje olyan elektromos iránytaxik kifejlesztése lesz, amiket telefonos appal lehet leinteni. A szolgáltatás a hagyományos buszjáratok és az UberPool között helyezkedik el valahol.

Emellett a TechCrunch Distrupt konferenciáján arról is beszélt a cég, hogy az önvezető technológiák is érdeklik. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. A Volkswagen csoporton belül eddig az Audi volt az, ami autonóm autókkal foglalkozott.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?