Ellenben el lehet adni a bitcoint és a dollárral már lehet adót fizetni. Igaz, eladni lehet egy Chevrolet motorblokkot is vagy egy oroszlánlábas öntöttvas fürdőkádat is.

Ellenben el lehet adni a bitcoint és a dollárral már lehet adót fizetni. Igaz, eladni lehet egy Chevrolet motorblokkot is vagy egy oroszlánlábas öntöttvas fürdőkádat is.

Fotó: Walmart

November végén söpört végig az interneten a hír, hogy Ohio államban bitcoinnal is lehet adót fizetni. A hír azért szólt nagyot, mert Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital alapítója és a kriptopénzekért az ésszerűség határain túl lelkesedő népszerű twitterező elhintette 175 ezer követőjének.

Végül J.P. Koning, aki többek között a Moneyness gazdasági blogot írja, döntött úgy, hogy időszerű lenne kipukkasztani a Pompliano által felfújt lufit. A hír tehát a következő módon igaz: Ohio nem fogad el bitcoin, az állam nem kezel vagy birtokol kriptopénzt. Beüzemeltek viszont egy olyan oldalt, amelyen el lehet adni kriptopénzt – tőzsdei és technológiai partnerük a Bitpay – és a ropogós dollárokat már fel lehet használni adófizetésre.

Koning szerint a megoldás semmiben nem különbözik a hasonló célt szolgáló, ám részvények eladására indított oldalaktól. Illetve az egyetlen különbség, hogy azok kapcsán soha senki nem állította, hogy Tesla vagy IBM papírokban is lehet adót fizetni. Fel sem merült ilyesmi.

A szakértő egy lépéssel még továbbmegy az ötlet ekézésében: azt is kijelenti, hogy egyrészt közpénzpazarlás volt az oldal elindítása, másrészt pedig nem kifizetődő használni. Az OhioCrypto oldalon azt írják, hogy egy százalékos jutalékkal dolgoznak, ami lényegesen több, mint amennyiért bankközi utalással el lehet juttatni az adóhatósághoz a pénzt. Azaz, aki a bitcoinját szeretné dollárra váltani és abból fizetni, az magának a legrosszabb ellensége.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?