Egy elemző egyenesen a fintech buborék kipukkadásáról beszél. Ennyire talán nem rossz a helyzet, de a számokat érdemes megnézni.

(Fotó: Christian Schnettelker CC-BY)

Pukkan a fintech buborék? – tette fel a kérdést a Financial Times Alpahville blogja.

A kérdést azért tartják indokoltnak, mert a The Disruption House vezető tanácsadója, Ian Green közzétett egy érdekes grafikont. A fintech startupok alapítása 2004-től folyamatosan emelkedett, 2015-ben tetőzött, azóta pedig tizenöt éves mélypontra csökkent. Míg 2015-ban 390 új céget alapítottak, 2018-ban csak 71 fintech született. A 2019-es adatok még nincsenek meg, de Green szerint további csökkenés várható.

A képet árnyalja, hogy a kizárólag a lakosság kiszolgálására indított fintechek nem jelennek meg a The Disruption House adatai között. Másrészt pedig a fintech startup mibenlétét is hosszasan lehet vitatni. A TDH csak a szó szoros értelmében vett technológiai cégeket sorolja a fintech alá. Végül pedig a nagy techcégek által indított pénzügyi leányvállalatok is hiányoznak az adatsorból, hiszen a cégeket nem idén alapították.

Az Alphaville szerint a piac megérését is jelezheti, hogy a startupok alapítása helyett huzamosabb ideje létező cégekről szólnak a hírek. Green, a Risk.netre írt cikkében még egy tényezőt említ, amire érdemes figyelni. Szerinte a 2008-as válságot követő innovációra és változásra nyitott légkör is megváltozott. A banki informatikai rendszerek bolygatása elég rizikós ahhoz, hogy a komoly, nagy modernizációs projektek ne legyenek népszerűek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?