Gyorsnaszádnak indult, de nagy ipari konzorciummá vált az R3 CEV. A tagok egy része megpattanna, Ázsiában viszont egyre népszerűbb az elosztott főkönyvet fejlesztő csapat.

Gyorsnaszádnak indult, de nagy ipari konzorciummá vált az R3 CEV. A tagok egy része megpattanna, Ázsiában viszont egyre népszerűbb az elosztott főkönyvet fejlesztő csapat.

(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)

Zajlik az átrendeződés az R3 CEV konzorciumnál, amely a blockchain banki alkalmazási lehetőségeit vizsgálja. A 2014-ben alapított szervezet fő terméke a Corda nevű, pénzügyi felhasználásra tervezett elosztott főkönyv. A Cordát a blockchain inspirálta, de nem egy egyszerű klónja annak. Képes bonyolultabb tranzakciókat kezelni, emellett nem ad hozzáférést mindenkinek az összes tranzakciós adathoz.

Az R3 CEV dinamikusan fejlődött. Az alapítók között olyan nagybankok voltak ott, mint a J.P. Morgan, a Royal Bank of Scotland vagy a BBVA. Az indulás utáni hónapban már triplájára nőtt a konzorcium tagjainak a száma. 2016-ra nagyjából hatvan pénzintézet dolgozott együtt az R3-ban. Tavasszal pedig bejelentették, hogy negyven bank tesztelte közösen az Eris Industries, az IBM, az Intel és a Chain blockchaines megoldásait. A nagy blockchain teszt mellett kipróbálták az okos szerződésekre, automata cégekre tervezett Ethereumot is.

Hirtelen gigaszervezetté nőtt

Az R3 CEV egysége azonban megbomlóban van. November végén kilépett a konzorciumból a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Santander is. A Fortune értesülése szerint a Goldman Sachs befektetési bank – amely a konzorcium alapító tagja volt – azért hagyta ott a szervezetet, mert a tagok képtelenek voltak megegyezni a tőkebevonás módjában. A lap úgy tudja, hogy a Goldman azzal sem számolt, hogy hetven tagú óriássá növi ki magát az R3, amiben ütköző érdekeket kell folyamatosan összeegyeztetni.

Szingapúrban még hisznek az R3-ban
Szingapúrban még hisznek az R3-ban (Fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)
(fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)

A Goldman több bitcoinhoz kapcsolódó befektetéssel rendelkezik, a Circle Internet Financial legutolsó, ötvenmillió dolláros befektetési körét a Goldman vezette. A Santander és a Morgan Stanley a Goldmant bejelentést követő napokban közölték, hogy ők sem maradnak a konzorcium tagjai. A Santander nem csak egy versenyzőre tett, a bank a rivális blockchaines szakmai szervezetben is tag.

Itt a kód, használjátok!

A három nagy bank lelépésével – és pletykálják, hogy a National Australian Bank is készül kilépni – az R3 tőkebevonása is veszélybe került. A konzorciumnak kevesebb tagtól kell begyűjtenie azt a 150 millió dollárt, amivel a további fejlesztéseket tervezte finanszírozni. A Business Insider szerint november végéig 59 millióra szerzett csak ígéretet a konzorcium. A vonakodás annak tudható be, hogy a tagok kételkednek abban, hogy a Corda lesz a jövő banki technológiája.

A bizonytalanságokra az R3 egyelőre azzal reagált, hogy szabadon elérhetővé tette a Corda rendszer forráskódját, és megnyitotta a fejlesztők számára a Corda.net portált. A november azt is megmutatta, hogy vannak még, akik hisznek a Cordában. Az R3 ebben a hónapban bővült az első kínai tagjával, és ebben a hónapban lépett be a szingapúri pénzügyi felügyeleti szerv is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Élesedik a verseny a blokklánc cégek között | eGov Hírlevél 2016.12.04

    […] Forrás: Élesedik a verseny a blockchain cégek között; […]

Vélemény, hozzászólás?