A műkincsek eredetiségét és nyomonkövethetőségét is garantálhatná a Deloitte szerint az év legmenőbb technológiája.

Nem csak a pénzügyi területen lehet nagy dobás a blockchain, sőt az államigazgatási, telekkönyvi, ingatlannyilvántartási rendszereken is túlmutat a technológia. A Deloitte tanácsadócég elemzése szerint akár a műkincspiacon is megjelenhet a blockchain.

(Fotó: W H / Flickr CC-BY-SA)
(Fotó: W H / Flickr CC-BY-SA)

Hogy jön össze a technológia és a műkincspiac? A találkozási pont az értékbecslés, az eredetvizsgálat és a nyomonkövetést segítő eszközöknél van dr. Baranyi Gábor, a Delottie Private igazgatója szerint. Baranyi úgy látja, hogy a technológia átláthatóbbá teheti a kereskedelemet és erősítheti a bizalmat.

A Deloitte és az ArtTactic ötödik alkalommal készítette el globális műkincspiaci jelentését. Idén a magánvagyon-kezelők kilencven százaléka vélekedett úgy, hogy a feladataik közé tartozik a műkincsek és ritkaságok kezelése it. Többségük már nyújt hagyatéktrevezéssel, művészeti tanácsadással és műtárgyfedezetű hitelezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat. „Ennek a hátterében az állhat, hogy ügyfeleik a vagyonuk egyre jelentősebb részét költik műkincsekre és ritkaságokra, és elvárják, hogy a vagyonkezelőik ilyen jellegű vagyontárgyakkal is foglalkozzanak” – mutatott rá a kutatás egyik fontos megállapítására dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private partnere.

No Title

No Description

A 2017-es év első félévében 5,713 milliárd dolláros aukciós forgalmat értek el a Sotheby’s, Christie’s és Phillips aukciós házak. És a második félévben is született számos aukciós rekord. A felmérés szerint azonban a vagyonkezelők 75 százaléka aggályosnak tartja a szabályozás, az átláthatóság hiányát.

Minden olyan botrány, amely során neves gyűjtők vagy múzeumok falain lógó alkotásokról derül ki, hogy hamisítványok, a technológiai váltás szekerét tolja. Igaz, ehhez az is kell, hogy akiket étvertek, azok a bizonyítékok hatására belássák, hogy hamisítvány van a birtokukban. Erről pedig Clemens Koretzky-ügye óta, amelyről az Artportal írt remek cikket, tudjuk, hogy nincs mindig így.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?