Kényelmes probléma azon filozofálni, hogy hol tartsuk a pénzünket úgy, hogy az valamennyivel szaporodjon is. A BiztosDöntés szakértői portál szerint még mindig meg kell fontolni az állampapírt is.


Maradtak érvek az állampapírok mellett, még a mostani pénzügyi körülmények között is – állítja a BiztosDöntés. A pénzügyi portál hat olyan érvet hozott fel, amit mindenkinek meg kell fontolnia. Még úgy is, hogy a lekötött betétek versenyébe több bank is beszállt.

1, Kamatadó-mentesség

Míg a lekötött betétek kamataiból levonják a személyi jövedelemadóval azonos mértékű adót, addig az állampapírok kamata mentes ez alól. Alternatívát jelenthet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), de ehhez a befektetőnek öt éves távlatban kell gondolkodnia, és erre nem mindenkinek van lehetősége.

A 2019. június 1. után kibocsátott állampapírokra igaz csak a kamatadó-mentesség. Összesen így 17,6 százalékkal magasabb kamatot eredményez, mint a bankbetétekkel elérhető.

2, Magas hozam

A bankbetétek zöme az alacsony jegybanki alapkamat szintje alatt maradt. Akár évi egy tized százalékos kamatot fizető konstrukciókat is lehet találni, miközben a jegybanki alapkamat jóval magasabb.

Az állampapírok az első kamatperiódusban 11 százalékos éves kamatot kínálnak, az inflációkövető állampapírok esetében az éves átlagos inflációt meghaladó kamattá változik.

„Léteznek azonban a 3 havi BUBOR kamatszintjét kínáló konstrukciók is. Ezek a 2023/B, 2027/B, 2029/B és 2032/B sorozatú Magyar Állampapírok. Közülük a 2029/B és 2032/B kamatmegállapítási fordulónapja 2022. november 17-én, illetve 22-én érkezik el. 2022. október 14. óta a 3 havi BUBOR 16 százalék felett tartózkodik, így ez a két sorozat is várhatóan 16 százalék feletti éves kamattal fordul majd novemberben – és tartja ezt a kamatszintet 3 hónapon át. Ráadásul mindkét sorozat kamatadó-mentes is” – írja a BiztosDöntés.

3, Pénzügyi tranzakciós illeték-mentesség

A 20 ezer forint feletti átutalásokra vonatkozó 0,3 százalékos (de maximum 10 ezer forintos) illetéket nem lehet megkerülni. Kivéve, hogy 2019. január 1. óta él egy szabály, amely szerint egy magánszemély a számlájáról a Magyar Államkincstár állampapír-vásárlási számlájára irányuló utalásánál ezt az illetéket nem kell megfizetni. Ugyanígy a befektetés végén történő visszafektetés során sincs illeték. A bankközi pénzmozgásokra nem igaz.

4, Könnyen visszaváltható

„Egyrészt az állampapírok legnagyobb címlete (névértéke) 10 000 forint, de léteznek 1 000 vagy 1 forintos papírok is. Ezáltal ennél nagyobb összeg befektetésekor szükségképpen többfelé lesz bontva a befektetés” – írja a BiztosDöntés. Majd azzal folytatja, hogy a futamidő lejárta előtt egy százalékos vagy az alatti veszteséggel visszaválthatók az állampapírok, és ezt is ellensúlyozza a kamat, amelyet időarányosan megkapunk.

5, Ingyenes számlavezetés, utalás vagy készpénzfelvétel

A lekötött betéthez szükség van egy bankszámlára, amelynek költségeit nekünk kell állni. „A Magyar Államkincstárnál vezetett állampapír-befektetési számlák esetében egyáltalán nem kell fizetni a számlavezetésért, az utalásért vagy a készpénzfelvételért.”

6, Online nyomon követhető befektetés

Míg vannak bankok, amelyeknél a betét lekötése még mindig nem olyan tevékenység, amelyet a netbankon meg lehet oldani. Illetve két bank is, ahol a betét feltörését nem lehet a neten megoldani. A mobil appoknál pedig ennél rosszabb a helyzet. Az Államkincstár díjmentes internetbank-szerű felületet nyújt és mobilappja is van.

+1 Állami garancia

A bankoknál bankonként és betétesként 100 ezer euróig van biztonságban a befektető pénze. Ennyire vállal garanciát az Országos Betétbiztosítási Alap. Az állampapírok visszafizetéséért az állam korlátlanul helytáll. Egyetlen kivétel van, az államcsőd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?