A Twitter és a Square alapítója otthagyta a Twitter vezetői székét. Kínos jel, hogy a tőzsde a részvényárfolyam növekedésével reagált a bejelentésre.

Még szakáll nélkül (Fotó: Kevin Krejci CC-BY)

Jack Dorsey a Twitter és a Square alapító-vezére bejelentette, hogy visszavonul a Twitter éléről. A vezető megítéléséről sok mindent elárul, hogy már a lemondásának a pletykájára is nőtt tíz százalékot a részvények árfolyama.

A Financtial Times szerint Dorsey lemondása egy egyezség része lehet, amit a cég az Elliott Management nevű aktivista befektetői csoporttal kötött. A cég részvényeinek négy százalékát birtokló csoport már 2020-ban elkezdett azért kampányolni, hogy Dorsey lemondja. Amikor a vezérigazgató bejelentette, hogy az év felét Afrikában tervezi tölteni, hogy az ottani kriptovalutás lehetőségeket felkutassa, akkor kezdődött a kampány.

Dorsey írt egy levelet a Twitter alkalmazottainak, amit aztán nyilvánosságra is hozott. Ez alapján a vezetéstől való visszalépés a saját döntése volt. Ami egészen biztos, hogy a cég igazgatótanácsában még jövő évig részt vesz, hogy megkönnyítse az új vezérigazgató beilleszkedését.

Semmi olyan nem történt, ami korábban ne történt volna meg. A Twitter alapítóját egyszer már kirúgta a cég 2008-ban. És tekintve, hogy a Twitter több olyan startupot vásárolt meg, amelynek fő funkciójából más cégek csináltak sikeres termékeket, a mostani változást sem kell hosszan magyarázni.

Dorsey egyelőre nem mondott le a Square-ben viselt tisztségéről. Azaz abban biztosak lehetnek egyelőre a cég részvényesei, hogy a kriptovalutákban mélyen hívő vezetőnek több ideje lesz a fintech cégének ügyeivel foglalkozni. Dorsey ráadásul a Square 13 százalékos tulajdonosa, míg a Twitterben csak 2 százalékos részesedése volt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?