A terméket nem a kereskedőházban kell keresni, az Amazon Web Services nevű szolgáltatóközpont új termékei között lakik.

A terméket nem a kereskedőházban kell keresni, az Amazon Web Services nevű szolgáltatóközpont új termékei között lakik.

Banán, brokkoli, buláta és blockchain is van az Amazonnál (Fotó: Vegetable6 // CC-BY-SA)

Az AWS re:Invent szakmai konferencián jelentette be Andy Jassy, a cég internetes szolgáltatási portfóliójának főnöke, hogy Quantum Ledger Database és Amazon Managed Blockchain néven két blockchain szolgáltatást is indít. Egy éve még úgy nyilatkozott Jassy, hogy a céget nem érdeklik az elosztott főkönyvi rendszerek, mára azonban nagyot fordult a világ. A lépés azért jelentős, mert az AWS az egyik legkomolyabb ipari felhőszolgáltatás.

Az AWS Managed Blockchain szolgáltatás Ethereum és Hyperledger Fabric támogatást ígér. Ebből a Hyperledger azonnal rendelkezésre áll, az Ethereum pár hónap múlva indul el. Jassy szerint ezzel a két legnépszerűbb keretrendszert támogatják is majd. A szolgáltatás robosztussága és profizmusa pedig ugyanolyan lesz, mint a többi AWS szolgáltatásé. Az Amazon nem az első ezen a piacon, például az IBM is kínál saját felhőplatformján blockchain megoldásokat, de az Amazon belépése azt jelzi, hogy a nagy játékosok számára is érdekes lehet a blockchain.

A konferencián elhangzott ígéretek szerint a menedzselt blockchain megoldás appok ezreinek kiszolgálására alkalmas. Tranzakciókból pedig milliós nagyságrendben tud kezelni. (A Techcrunch hozzáteszi, hogy a tranzakciók késleltetéséről nem esett szó.)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?