Jövő januárban már életbe lép a törvény, de csak 2019-től lesz kötelező erejű. Sok mindent felborogat, amit eddig fixnek gondoltunk, de nagy lehetőségeket is hordoz.

Jövő januárban már életbe lép a törvény, de csak 2019-től lesz kötelező erejű. Sok mindent felborogat, amit eddig fixnek gondoltunk, de nagy lehetőségeket is hordoz.

programming-1857236_1280

2018. január 13-án lép hatályba a nyitott bankolást – azaz a külső partnerek számára elérhető API-k meglétét – megkívánó magyar törvénycsomag. A PSD2 európai irányelv hazai változatát november 13-án fogadta el a Parlament. A törvénycsomag nem tartalmaz minden alkatrészt. Az erős hitelesítést leíró irányelvek például nem lépnek hatályba januárral. A rendszerben van még egy kivétel: a bankokat csak 2019. január elsejétől kötelezi arra, hogy az informatikai rendszerüket megnyissák a fintech cégek előtt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a digitalizáció élvonalában járó innovatív bankok ügyfelei már a jövő évben kapcsolhatnak spórolós appokat, vagyonmenedzsment szolgáltatásokat és egyebeket. Ugyanígy ők lesznek csak arra képesek, hogy alternatív netbanki klienseket használjanak. Bár jellemzően az innovatív bankok mobil- és netbankjai a legkényelmesebbek, így erre valószínűleg nem lesznek rászorulva – írja a Deloitte tanácsadó anyaga.

Az új szabályozás másik, valamennyi online és kártyás tranzakciót érintő átfogó változása az, hogy a szolgáltatóknak a csalások megelőzése és megakadályozása érdekében a korábbiaknál sokkal komolyabb biztonsági előírásokat erős ügyfél-hitelesítés kell majd alkalmazniuk

– mondta Erdős Gábor, a Deloitte Legal irodavezető ügyvédje.

Erdős Gábor (Fotó: Deloitte)
Erdős Gábor (Fotó: Deloitte)

Az Erdős Gábor által említett erős ügyfél-hitelesítés részletszabályait szintén 2019-től kell majd alkalmazni a bankoknak. Az viszont már látszik, hogy az ügyfelek bármilyen incidens esetén több pénzt várhatnak vissza a bankuktól. Eddig csak 45 ezer forint felett kellett a bankoknak megtéríteni az ügyfelek kárát, ha jogtalanul hozzáfértek a számlájukhoz úgy, hogy nem volt erős ügyfél-hitelesítés. Mostantól a teljes összeg visszajár majd.

Supershop úr, jöjjön közelebb

Emellett a pontgyűjtő, ajándék, üzemanyag és kedvezménykártyák is beszámolási kötelezettséggel tartoznak az MNB felé. Amennyiben éves forgalmuk meghaladja a 300 millió frointot úgy pénzforgalmi szolgáltatássá minősíthető a tevékenységül. A távközlési szolgáltatókat azzal hozza kényelmetlen helyzetbe az új szabály, hogy a telefonegyenleg terhére vásárolt szolgáltatások legmagasabb ára (zene- és tartalomletöltés, stb) maximum 1500 forint lehet.

A PSD2 megteremti a szolgáltatók rendelkezésére álló ügyféladatok cégcsoporton belül való áramlásának lehetőségét. Ugyanakkor ezt a területet az EU egy másik, szintén a jövő évben életbe lépő GDPR nevű irányelvben is szabályozza, így a két szabályozás összhatása még izgalmas lehet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?