Tucatnyi szótárkiadó választja ki az év szavát, így nehéz megmondani, jelent-e egyáltalán bármit, ha az egyik az NFT-t választja? És ki tudja, mit jelent a youthquake szó?

Az első nagyon értékes NFT-t Beeple alkotta (Forrás: Christie’s)

A Collins minden évben kiválasztja az év szavát. Nincs ezzel egyedül, az Oxford Egyetemi Kiadó rögtön több nyelvvel is megteszi. És természetesen a Merrian-Webster szótár is választ egy szót évente. Ráadásul nem mindegyik kiadó ragaszkodik ahhoz, hogy teljesen új legyen a szó, inkább arra koncentrálnak, hogy arra az évre jellemző legyen.

Azért beszéltünk nyelvészetről, illetve még inkább a szókincstanról, mert idén a Collins az NFT-t választotta az év szavának. Azzal indokolták a döntést, hogy 11 ezer százalékkal növekedett a szó használata. Ez még csak nem is meglepő, hiszen korábban közel senki nem használta a szót, 2015 előtt pedig maga a fogalom sem létezett.

A Collins szerkesztői a sajtóból és az internetről tájékozódnak. 2020-ban a lockdown (lezárás) volt az év szava, előtte a klímasztrájk, de a fake news, a brexit és a geek (2013!) is nyert már.

A Merriam-Webster még nem hirdetett idei választást. Viszont 2020-ban a pandémia, 2019-ben a nemfüggetlen harmadik személyű névmás (they), 2018-ban pedig az igazság volt az év szava. Mint a lista is mutatja, a Merriam-Webster nem restell régi szavakat választani.

Az Oxford szótár idén az oltást tartotta a legfontosabbnak, tavaly nem választottak szót, korábban pedig a klímavészhelyzet és toxikus végzett elsőként. Az Oxford nem fél mellé lőni, a 2017-es youthquake szót mára valószínűleg senki sem használja, a 2015-ös könnyezve nevető emodzsiról pedig senki sem tudja, hogy egyszer ez volt az év legjellemzőbb közlése a nagy múltú szótár szerint.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?