A középkorban is ott volt a biznisz, ahol kevés volt a szabályozás. Igaz, ezt a UKIP szakértője mondta, amely párt az EU elhagyása mellett kampányolt.

A középkorban is volt biznisz, ahol kevés volt a szabályozás. Igaz, ezt a UKIP szakértője mondta, amely párt az EU elhagyása mellett kampányolt. brexit
A középkorig ment vissza Tim Congdon, az International Money Research vezetője, hogy elmagyarázza, miért lehet jó a londoni Citynek a Brexit. A professzor szerint a középkori városokon kívül zajlott a kereskedelem nagy része, mert a falakon belül túl sok szabály vonatkozott a kereskedelembe. A falakon kívül ezzel szemben mindenki azt csinált, amit akart.

Congdon úgy véli, hogy az ötvenes-hatvanas években is hasonló szabályok voltak életben. Londonban azért alakult ki élénk pénzügyi élet, mert a város kívül esett az EU-n egészen Nagy-Britannia 1973-as csatlakozása előttig. A professzor arról is beszélt, hogy klíringcégek Frankfurtba – vagy más európai pénzügyi központba – költözése és a brit banki licenc elértéktelenedése jelentette két fenyegetés miért nem probléma valójában. A válaszokat Chris Skinner fintech guru szemlézte.

Az utóbbi szerint a Londonban jelen lévő amerikai és ázsiai bankok már jelen vannak Európában. És mivel az EU szeretné bátorítani a nemzetközi befektetőket, nem fogják magukra haragítani a befektetőket azzal, hogy a brit banki útleveleket megpiszkálják. A klíring sem bonyolult, ezt a piacot többször próbálta megszerezni Franciaország és Németország, de egyszer sem sikerül. Az Európai Központi Banknak nem érdeke, hogy a dollárral versenyző euróval kereskedőket hátrányba hozza.

Skinner szerint érdemes megfontolni Congdon érveit, még azokat is, amelyek az eurokraták túlkapásairól szólnak. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a professzor az elszakadáspárt UKIP gazdasági szóvivője volt korábban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?