Majdnem tíz évig futott az átverés: hol bányászattal csaltak, hol kereskedelemmel. Most már arra vár a hat gyanúsított, hogy kiadják-e őket az Egyesült Államoknak.

Régi-régi, de megbízható, bíró úr!
(fotó: Bank of America)

(Fotó: Judith E. Bell // CC-BY-SA)

Két észt állampolgár várja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. A párost azzal gyanúsítja az amerikai Igazságügyi Minisztérium, hogy piramisjátékot szerveztek és 575 millió dollárnyi pénzt ellopva a betétesektől. Szergej Potapenkó és Iván Turogin, valamint négy, egyelőre meg nem nevezett tettestársukkal együtt a HashFlare kriptobányász céget és a Polybius nevű hamis bankot üzemeltették.

Az átverés 2013-ban indult, amikor a hat üzlettárs elindította a HashCoins nevű cég elindításával. A csapat azt ígérte, hogy bányászással foglalkozik, a gyakorlatban azonban csak kereskedett bányász gépekkel, azt sem nagy volumenben. 2015-re már voltak olyan elégedetlen vásárlóik, akik huzamosabb ideje vártak a megvásárolt hardverre.

Ezeknek a vásárlóknak felajánlották, hogy hardver helyett a HashFlare felhőjének a profitjaiból részesedjenek. Mások pedig előfizetőként csatlakozhattak a számítási felhőhöz. A vád szerint az üzemeltetők 550 millió dollárt szedtek össze készpénzben és kriptovalutákban.

A Igazságügyi Minisztérium szerint az volt a különleges a HashFlare-ben, hogy valamennyi kriptobányászatot folytattak, csak messze nem annyit, ami fedezte volna az eladott részesedést. Nagyjából a bitcoin bányászati teljesítményük egy százaléka volt annak, amit bérbe adtak, ethereum esetében ez három százalék volt.

2017-ben a HashCoin az idők szavát meghallva ICO-t tartott, hogy elindíthassa a Project Polybius nevű „teljesen digitális bankot”. Ebben legalább 25 millió dollárt gyűjtöttek össze olyan emberektől, akik még bíztak a cégben. Ezt a pénzt is sport és luxusautók vásárlására fordították, illetve luxus apartmanokat vettek belőle Észtországban.

A két vezető 16 alkalommal elkövetett banki csalás, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás, bűnszervezetben elkövetett csalás és egyéb bűntettek miatt tervez vádat emelni. A betétesek sok jóra nem számíthatnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?