Végül botrány lesz a ConstitutionDAO-ból, hiába nem sikerült megvenniük az amerikai alkotmányt.


Hétvégén már hírt adtunk arró, hogy a kisbefektetők által alapított virtuális cég, a ConstitutionDAO ajánlatánál volt magasabb is a ritka iratért zajló árverésen. Egy hedge fund manager, Ken Griffin vette meg a dokumentumot. A csoport akkor még sikernek érezte a küldetésüket, mert érdeklődők, befektetők és múzeumok is megtanulták tőlük, mi az az Ethereum vagy a DAO.

A vesztes licit után úgy tűnt, hogy van a szervezőknek új tervük: visszajuttatják a 40 millió dollárnyi pénzt a DAO tagjainak. A Vice cikke szerint azonban a valóság közbelépett. Az első probléma, hogy eleve nem egy részt lehetett venni a dokumentumból, nem befektetés volt a csoport által kiadott token, hanem szavazati jog, amellyel olyan kérdésekben lehetett volna dönteni, hogy hol lesz kiállítva a dokumentum legközelebb. A támogatók egy része ezt nem vette tudomásul és befektetésként vásároltak úgynevezett People tokent a Juicebox platformon keresztül.

Vasárnap bejelentették, hogy a People tokennek vége, befutta az útját, hiszen nem sikerült megvenni az alkotmányt. Hamarosan kiosztanak a tagok között egy új We The People nevű tokent. Emellett keresik a lehetőséget, hogy azokat, akik a pénzüket látnák viszont, hogy lehet a Juicebox kihagyásával kártalanítani. A bejelentés hatására egyrészt a People token árfolyama beszakadt, másrészt a támogatók egy része is feldühödöt.

A ConstitutionDAO, a befektetők megnyugtatására vasárnap estére visszatért az eredeti tervhez People tokenestül és a Juiceboxon keresztül történő utalásostul. A vita csökkent a lépéstő, de nem ült el. Ez érthető is, mert nem lehet látni, hogy merre tart a virtuális cég. Amely cég ugyan elvben a People tokenekkel történő szavazással lenne irányítható, de ezt a részét soha nem dolgozták ki, ezért most a szervezők csoportja irányítja.

Visszajáró? Na az nincs

És itt érünk el az utolsó, pénzügyi jellegű gondhoz. Az Ethereum hálózat tranzakciós díjai büntetően magasak, így 150-200 dollárt is veszíthetnek a pénz visszakérésén a DAO tagjai. A Vice egy 200 dolláros vásárlássa tesztelte a folyamatot: a váltásnál 3 dollár jutalékot fizettek, az ether tárcába küldésénél 12 dollárt, a Juiceboxos fizetés pedig további 75 dollárjukba került. Ennél alacsonyabb és magasabb jutalékot is el lehet csípni, a pontos összeg attól függ, mennyire van épp leterelve az Ethereum hálózat. A 200 dollárból a jutalékok végül 90 dollárt ettek meg. Ha kérnének egy visszautalást is, az várhatóan legalább ennyibe kerülne, így a végén húsz dollárral a zsebükben elmehetnének sörözni.

Azt korábbról tudjuk, hogy az átlagos befektetés 206 dollár volt. Így számolhatunk azzal, hogy a ConstitutionDAO által megszólított új ügyfelek, akik egy kis összegge akartak beszállni valami érdekesbe, most egy ideig nem lesznek kriptós befektetők.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?