Az aktív korú lakosság többnyire úgy gondolja, hogy a nyugdíjából kell majd áldoznia az időskori ellátásra. Azt még nem tudják, honnan lesz pénz erre.

Ilyen nyugdíjas évekbe például nem lennének rosszak
Ilyen nyugdíjas évekbe például nem lennének rosszak
(fotó: morebyless / Flickr CC-BY)

A Groupama megbízásából készített, 18-59 évesek között készített felmérés szerint a bevásárlás, a takarítás vagy az utazás is problémává válhat. Az előbbi két tevékenységhez a válaszadók majdnem egyharmada tervez segítséget kérni. Attól viszont csak a válaszadók ötöde fél, hogy nem tud majd magára főzni.

A tevékenységekre havi 10-10 ezer forintot szánnak a válaszadók. Kivétel az ételrendelés, arra havi 20 ezret is elképzehetőnek tartana.

A kiadások szükségességét a mai 50-59 évesek minden más fiatalabb korosztályhoz képest alacsonyabbra becsülik, mintha a közvetlenül nyugdíj előtt állók jobban bíznának abban, hogy nem szorulnak rá fizetett segítségre. Leginkább a mai negyvenesek félnek attól, hogy nem fogják bírni a háztartási munkát, így ők nagyobb arányban terveznek a kiadásokkal is

– írja a Groupama közleménye.

Argue Grumpy Old Men GIF by Laff – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Laff GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A válaszadók ötöde számol az idősek otthonával. Azt viszont nem feltétlenül tudják, hogy az 54 ezer otthoni helyre jut 26 ezer várakozó. Ráadásul a válaszadók havi 55 ezer forintot szánnának az otthonra, ám ezek havidíjai már ma is meghaladják a 80 ezer forintot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?