Nem kezdtek bosszúköltésbe a magyarok, sőt úgy döntött egy – ha nem is jelentős – hányaduk, hogy takarékoskodásba kell kezdenie.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

A költések visszafogásával és a megtakarítások tudatos befektetésével készülnek a jövőre a magyarok. Az OTP Öngondoskodási Indexének legfrissebb kutatása szerint az emberek egy része már elkezdené feltölteni a koronavírus korábbi hullámai alatt megcsappant megtakarításait.

A koronavírus így vagy úgy, de mindenkit érzékenyen érintett. Nem is beszélve a járványt kísérő gazdasági bizonytalanságról. A legújabb Öngondoskodási Indexben azonban már látszik a harmadik hullámot követő nyitás pozitív hatása. Az aktuálisan is zajló, a vírus delta változata által fémjelzett hullám és az arra adott, a legjobb indulattal is bizonytalan válaszok pedig még nem mutatkoznak meg.

Tavaly a megkérdezettek 35 százaléka számolt be arról, hogy romlott az anyagi helyzete a járvány alatt. Idén ez az arány 27 százalékra csökkent. Még érdekesebb, hogy a válaszadók 11 százaléka pedig arról számolt be, hogy az elmúlt másfél évben javult az anyagi helyzete. A felmérés módszertanát nem ismerve tippelhetünk olyat, hogy a 11 százalékos arány az otthon végezhető munkák home office-ba költözésével, az ingázás költségeinek megtakarításával is mutatnak párhuzamot. Illetve, hogy azok számolhatnak be ilyen trendről, akiknek a munkájuk nem függ a turizmustól vagy a szórakoztatóipartól.

Azok közül a háztartások közül, amelyek tavaly arról számoltak be, hogy a háztartás egyik tagjának csökkent a fizetése vagy a munkahelyét is elvesztette, a többség (66 százalék) arról számolt be, hogy a helyzetük rendeződött. A háztartás korábbi jövedelmi szintje visszaállt. Esetükben a kiadások csökkenése és a megtakarítások segítettek átvészelni az első három hullámot.

A járvány és a lezárások alatt képzett megtakarításokról a válaszadók 18 százaléka számolt be. A pénz a meg nem valósított utazások, szórakozóhelyeken el nem költött pénz vagy a kulturális programokra nem fordított összegek ára. Ezt azonban nem akarják elölteni, hanem be akarják fektetni. A kezdetek kedvezőek: a korlátozások feloldása után nem kezdtek költekezésbe a válaszadók.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?