Közel 20 terabájt kell, de le lehet tölteni az összes NFT-t, amit egy ausztrál művész összegyűjtött. Tulajdonjog nem jár hozzájuk, de kit érdekel.

Az első nagyon értékes NFT-t Beeple alkotta (Forrás: Christie’s)

Tudja-e a kedves olvasó, hogy mi az a jobbkattintós mentalitás? Így hívják NFT-s körökben azt, ha valaki letölt egy képet. Már olyan képet, amiből van NFT is. Ez teljesen normális dolog, de nem mindenki érti, hogyan működik az interneten a képek megjelenítése vagy úgy általában hogyan működnek a digitális képek.

A hét művészeti projektjét is a technológia meg nem értése ihlette. Geoffrey Huntley ausztrál művész létrehozott egy oldalt, ami küllemében a kétezres évek legendás torrentoldalára, a The Pirate Bayre hajaz, viszont mp3-ak, filmek és programok helyett első ránézésre NFT-ket kínál. Vagyis olyan képeket, amelyeket NFT-ként értékesítettek.

Valójában ha a legtöbb linkre kattintunk, akkor egy magyarázó oldalra jutunk, ami elmondja, hogy az NFT-k esetében lényegében a semmiért fizetünk. A szöveg végén van egy torrent fájl, ami az eddig eladott NFT-s képek jelentős részét tartalmazza Huntley szerint. Mivel rendkívül sok tárhely, közel húsz terabájt, szükséges ennek ellenőrzéséhez, elhittük az alkotónak.

Hunley arra is felhívja a figyelmet, hogy az NFT-k technológiája nem kellően kiforrott. A tulajdonjog bejegyzése a blockchainen történik, de a képek, amelyeket az NFT rögzít, azonban hagyományos szervereken tárolják. Azaz külön-külön is el lehet veszíteni egy műalkotás műpéldányát és tulajdonjogát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?