Nem minden szimbolikus tett járhat sikerrel. Kriptobefektetők egy kis csoportja nem tudta megvenni az amerikai Alkotmány egy magánkézben lévő eredeti példányát.


A ConstitutionDAO 47 millió dollárt gyűjtött össze az értékes dokumentumra, ami 43,2 dolláros áron került leütésre. A DAO szervezői szerint 43 millió dollárnál többet nem tudtak volna az Alkotmány megvásárlására szánni: egy ilyen műkincs tárolása, szállítása és biztosítása ugyanis szintén komoly költségekkel jár.

A ConstitutionDAO-ba beszállók vissza fogják kapni a pénzüket, igaz az Ethereum blockchainen végzett utalás árát maguknak kell kifizetniük. Szóval minimális összeget mindenki bukott a próbálkozáson.

A ConstitutionDAO-ba 17 ezer 437-en szálltak be, az átlagos adomány 206 dollár volt. A szervezők szerint nagyon sok olyan felhasználó – illetve, a pontosság kedvéért tárca – küldött pénzt, amelyeket eddig soha nem használtak fizetésre.

Ha a csoport sikerrel jár, akkor nem csak a legdrágább kriptóból megvett műkincs rekordját állítják fel. Hagyományos pénzből sem vettek még ilyen értékű műkincset úgy, hogy a forrást közadakozásból teremtették meg rá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?