A digitalizáció mellékhatásai váratlan helyeken is megjelenhetnek. A briteknél már a top 5 kritérium között van, hogy milyen az internet és a térerő az új lakásban.

A hálózat titkosítása mindenkinek az érdeke (Fotó: Felix Triller CC-BY)

Nem csak a ház külleme vagy a lakás mérete lehet döntő vásárláskor – derült ki a brit Omdia felméréséből. A közvéleménykutatást ugyan csak Nagy-Britanniában végezték el, de az eredményeit így is érdemes megismerni.

Valószínűleg látatlanban senki nem találja ki, hogy mi egy lakással kapcsolatban a második legfontosabb jellemző. Mert az első (23 százalék) a lakás mérete természetesen. A harmadik (18 százalék) a hálószobák száma, ezt követi az épület kora és közel tíz százalék szerint a tömegközlekedés közelsége a leglényegesebb. A második viszont a válaszadók ötöde szerint az, hogy milyen szélessávú internet érhető el.

Magyarországon is lehet találni olyan ingatlankoat, amik peches utcában vannak. Ahol a szolgáltatók közül csak egy van jelen, és az se korszerűsítette a berendezéseit az Árpád-kor óta. Ahol két jellemzője van a netnek: drága és lassú. A britekről most már tudjuk, hogy ez nagy súllyal esik a latba.

A vásárlók harmada legalább 300 megabit per szekundumos internetet szeretne, és még ők a legkevésbé igényesek. A válaszakdók közel negyede (23 százalék) azonban legalább egy gigabiten netezne. A BBC szerint akár kétmillió forintos árkülönbséget is jelenthet két ingatlan között az elérhető internet sebessége. Ehhez jöhet még hátránynak, ha esetleg a mobilos térerő is rossz a lakásban.

Az Ofcom, a brit NMHH, felmérése szerint az otthonok 62 százalékában elérhető a 300 megabites sebesség, de az átlagos brit otthonban csupán 50 megabitre fizetnek elő.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?