Az IndieGogón már nem csak majdnem kész kütyüket és stúdióidőre gyűjtő zenészeket lehet támogatni. Startupok részvényeibe is beruházhatunk.

Az IndieGogón már nem csak majdnem kész kütyüket és stúdióidőre gyűjtő zenészeket lehet támogatni. Startupok részvényeibe is beruházhatunk.
indie

Új befektetési lehetőséget kínál az Európában népszerűbb közösségi finanszírozási platform, az IndieGogo. Az oldal a MicroVentures-szel partnerségben indította be a startupos befektetési aloldalát. Itt egészen korai fázisú startupokba és érettebb cégekbe is rakhat pénzt, aki jól viseli a kockázatot és van elveszíteni való vagyona.

A MicroVentures portfólióoldalán olyan nevek is láthatók, mint az egyszerre eladhatatlan és megkerülhetetlen Twitter. A közösségi oldal, ami a hírek és az aktivizmus fő terepe lett, viszont annyira rossz hírű a meg nem oldott zaklatási problémái miatt, hogy senki sem akar pénzt adni érte. Szerepel a listán a megfigyelőszoftvert gyártó Palantir. De vannak aranyos fiatal startupok is bőven. Az IndieGogoval közös oldalon egyelőre az utóbbiból mutatnak példákat.

Az új indiegogós oldalon a korábbi közösségi finanszírozási megoldással szemben nem egy-egy termék elkészültét támogatják a felhasználók. Nem egy új, ezredfordulékonyabb előrendelési folyamatban veszünk részt, hanem egy cégnek adunk pénzt részvényekért cserébe. Új sporteszközt gyártó cégtől egészen a női tulajdonosok által indított washingtoni szeszfőzdével egybeépített koktélbárig válogathatunk a cégek között.

Az oldal elindulását az amerikai szabályozási környezet megváltozása tette lehetővé, amely kaput nyitott a privát kisbefektetőknek. Az IndieGogo az első cég, amelyik él a lehetőséggel, de tucatnyi új piacra lépő szolgáltatásra lehet számítani.

Nem láttam én ezt már valahol?

A startupokba való befektetés nem a világ legkockázatmentesebb ötlete. Nagyjából olyan, mint a filléres részvényekkel való, a Kiszámoló által egyszerűen „futottak még kategóriában szereplőnek” titulált részvényekkel való ügyeskedés. Az is kockázatos, egy teljes nagyon szórakoztató film szól róla, A Wall Street farkasa.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?