Az amerikai tőzsdefelügyelet vezetője szerint nem először gyárthat bárki pénzt, de már korábban sem sült el jól az ötlet.

(Fotó: Casascius)

Nem újdonság, hogy a pénzügyi világ vezetői nem optimisták a kriptovaluták jövőjével kapcsolatban. Gary Gensler, az amerikai SEC tőzsdefelügyeleti szerv vezetője azonban olyat tett, amire eddig nem volt példa. Az unalmas és nehezen alátámasztható tulipánhagyma őrület emlegetése helyett egy időben közelebbi, és garantáltan megtörtént eseményhez hasonlította a kriptodevizák és tőzsdék fejlődését.

Gensler ősz elején mondottt szavait nem kapta fel a közbeszéd, pedig már csak a gazdaságtörténeti párhuzam miatt is megérdemelték volna. Az igazgató szerint az Egyesült Államokban 1837 és 1863 között tartó időszak a mostani kriptotőzsdés kor előképe. Mielőtt Abraham Lincoln létrehozta volta a Bankfelügyeleti Hatóságot (Office of the Comptroller of the Currency) azelőtt boldog és boldogtalan alapíthatott bankot. A bankok pedig kibocsáthatták a saját valutájukat, amelyeket aztán időnként nem voltak hajlandók a bankjegyen megjelölt értékű aranyra vagy ezüstre visszaváltani.

„Nem hiszem, hogy öt-hatezer különböző privát pénznem hosszútávon életképes lenne” – mondta Gensler a Washington Post által rendezett virtuális konferencián. Majd hozzátette, hogy hasznos lenne egy befektetővédelmi szabályozás a kriptovalutáknak.

Gensler a kinevezése előtt az MIT nevű ismert műegyetemen tanított. A tárgyai között többek között a kriptovalutákról szóló is volt, ezért az ipar azt remélte, hogy barátságos szabályozó hatóságot fog vezetni. Ha ez is a terve, a jelenlegi kriptós világot a vadnyugathoz hasonlítani egy furcsa kezdeti lépés.

„Sok kaszinónk van a vadnyugaton, és a zsetonjaink a kaszinó asztalánál a stablacoinok” – mondta egy másik alkalommal. Ekkor arról beszélt, hogy a stablecoinok részben a SEC által szabályozott kötvényként, részben pedig banki pénzügyi termékként viselkednek. A szövetségi szabályozó pedig nem rendelkezik minden szükséges jogosítvánnyal, hogy felügyeletet gyakoroljon felettük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?