Mi a köze a világ legritkább bélyegének és a selyemútnak a kriptovalutákhoz. Nick Szabo pénztörténeti előadásából megtudtuk.

Mi a köze a világ legritkább bélyegének és a selyemútnak a kriptovalutákhoz. Nick Szabo pénztörténeti előadásából megtudtuk.

Nick Szabo emberemlékezet óta foglalkozik e-pénzzel és kriptográfiával

Nick Szabo, az amerikai egyetemek kriptográfus sztárja, mint a legjobbakat, őt  is meggyanúsították, hogy ő maga a rejtélyes Satoshi Nakamoto, a bitcoin rejtőzködő kitalálója. Hozzánk a Blockchain Budapest konferenciára jött, és több előadást is tartott Közép-Európa legnagyobb blockchain rendezvényén. A pénzről szóló gondolatait jegyzeteltük ki alább.

Arról, hogy a pénz egy borzasztó régi koncepció

Az érme feltalálása előtt is volt pénz. Időszámításunk előtt 2000-től használták Mezopotámiában azt a spirális alakú ezüst tárgyat, amellyel úgy fizettek, hogy a megfelelő méretű, súlyú darabot letörték belőle.

(Fotó: Daderot CC-BY)

Arról, hogy a bitcoin és a régi internet nagyon hasonló

Az internetet úgy építették fel, decentralizáltan, hogy túléljen egy atomháborút. A bitcoin túlélne egy atomháborút, sok csomópont van, ami a teljes tranzakciós adatbázissal rendelkezik.

Az Arpanet kutatói hálózat 1977-ben

Arról, hogy miért működik más elven a pénzügyi informatika, mint az internet

A banki informatika más irányba indult. A nagy gépek korában, amikor a gépet bérszámfejtésre használták és egy céges hierarchia szerint épült fel a biztonság.

Karaván a selyemúton

Arról, hogy az emberiség története a szerződések története is

A modern gazdaság attól épült fel, hogy feltaláltunk olyan dolgokat, amelyek lehetővé tették, hogy a társadalom túlnője a falut. Ezeknek a találmányoknak az egyike a szerződés, a pénz a másik.

Arról, hogy a felhasználók azonosítása problémás

Az identitás nagyon sérülékeny, lokális dolog. A bitcoin blockchain előnye a korábbi Bitgoldhoz képest, hogy nem kell a csomópontokat egy-egy identitáshoz kötni. Ez teszi lehetővé a privacyt központi kérdésként kezelő kriptovalutákat is.

A világ egyik legritkább bélyege, a Kék Mauritius

Arról, hogy miben hasonlít a bányászgép üzemeltetés a bélyeggyűjtéshez

A másik metafora a bélyeggyűjtés. A bélyegek 99 százaléka hibátlan, a bélyeggyűjtők a ritka hibákat keresik, ez teszi őket ritkává és értékessé.

Arról, hogy ne temessük a Visát

Globális megoldásokra, politikai problémák megkerülésére való a bitcoin. A hagyományos pénzügyi rendszer a pénzek ide-oda utalására teljesen alkalmas. A blockchain esetében a kisebb tranzakciós volumenért cserébe több szabadságot kapunk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?