Bányászgépeket egyszerűbb összerakni, mint lemenni a bányába és kézbe venni a csákányt. Viszont két kutató szerint a csákányozás hatékonyabb.

Bányászgépeket egyszerűbb összerakni, mint lemenni a bányába és kézbe venni a csákányt. Viszont két kutató szerint a csákányozás hatékonyabb.

Fotó: Janet Lindenmuth CC-BY

A bitcoinról és a blockchainjének energiaigényéről sok szó esett már. Kevés elemző jutott arra, hogy fenntartható lenne a hálózat. Most egy újabb remek összehasonlítás látott napvilágot az Oak Ridge Insitute of Science and Education kutatójának, Max Krause-nak és Thabet Tolaymat, az amerikai Környezetvédelmi Hatóság kutatójának közös munkájának hála – írja a MarketWatch.

Azt számolták ki, hogy egy dollár értékű bitcoin kibányászása durván háromszor annyi befektetett energiát emészt fel, mint egy dollár értékű arany vagy más nemesfém kitermelése. A kutatók 2016. január elsejétől 2018. júnuius harmincadikáig figyelték a a kriptovaluták kitermelésének árát. Ez alatt az időszak alatt átlagosan 17 megajoule energiát kellett befektetni egy dollár értékű bitcoin kibányászásához. Hogy a ritkán használt joule-ban megadott értéket a helyére tegyük, ez nagyjából 1,3 szorosa annak, amit egy iPhone 5 egy év alatt igényel vagy durván harmada az egy kiló gázolaj elégetésével nyerhető energiának.

A páros nem csak a bitcoin árfolyamát figyelte, hanem a hasonló módon proof of work alapokon nyugvó ether, litecoin és monero árfolyamait is. A nemesfémek és nyersanyagok közül pedig az alumínium, a réz, az arany és a platina kitermelését mérték fel.

A fémek közül az alumínium a legdrágább, abból egy dollárnyi értékhez 122 megajoule-nyi befektetett energia kell. A többi nyersanyag viszont négy és kilenc megajoule között mozog. A kutatók azt is hozzátették, hogy a kriptopénzekre vonatkozó becslések konzervatívak. Nem vették például figyelembe a bányászgépek hűtéséhez használt energiát, a karbantartás és az infrastruktúra árát.

A mostani eredmények összecsengenek a Hawaii Egyetem korábbi tanulmányával, amely szerint a bitcoinbányászat által felhasznált energia önmagában elég ahhoz, hogy 2023-ra két Celsius fokkal emelje meg a bolygó hőmérsékletét. A Bitcoin Energy Consumption Index szerint pedig jelenleg a hálózat annyi áramot emészt fel, mint Ausztria.


Tisztelet a bányásznak!

A kutatópáros azt is hozzátette, hogy jelentős különbségek vannak az egyes országok energiamixe miatt az ott bányászott kriptovaluták ökológiai lábnyomában. Minden Kínában bányászott bitcoin négyszer annyi széndioxid kibocsátással jár, mint a Kanadában bányászott kriptopénzek. Ilyenkor különösen rossz érzés belegondolni, hogy a két országból nem Kanada a kriptónagyhatalom.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?