Ritka érdekes vállalatot talált az FT Alphaville blogja. A japán Keyence sikeres, szinte nyomtatja a pénzt, mégsem tűnik igazán jó befektetésnek, mert ül a pénzén.

Ritka érdekes vállalatot talált az FT Alphaville blogja. A japán Keyence sikeres, szinte nyomtatja a pénzt, mégsem tűnik igazán jó befektetésnek, mert ül a pénzén.

A sárkányokat is a fiskális konzervativizmus jellemzi (Rajz: David Demaret)

A Keyence remek területen dolgozik, ipari automatizáláshoz szükséges elektronikai alkatrészeket és rendszereket gyárt. Amikor arról van szó, hogy a robotok valamit csinálnak a munkánkkal, náluk cseng a pénztárgép. A cég viszont még a kockázatkerülő japán vállalatok mércéjével is biztonsági játékot játszik. A szeptember végén közzétett negyedéve jelentésük szerint nagyjából 2000 óta ömlik be a pénz a vállalatba, amit aztán nem költenek el.

Ahelyett, hogy új gyárba vagy új technológiába fektetnék be a pénzt vagy kifizetnék részvény visszavásárlás vagy osztalékfizetés formában a részvényeseknek, a Keyence a párnacihában tartja a kápét. És ez még csak nem is vicc – a párnacihától eltekintve – biztonságos befektetésekben van a cég pénze. Itt jönnek a nagyságrendek. Az elmúlt 19 évben a Keyence 11 milliárd dollár üzemi nyereséget jelentett, ebből 438 millió dolárt költött törzstőke-beruházásra, és 600 millió dollárnyit fizetett ki osztalékként és visszavásárolt részvények ellenértékeként. Összeadva, osztva szorozva marad valamivel kevesebb mint 10 milliárd dollár, ami ül a számlán.

A Keyence legendásan jó üzleti partner, remek gyártó és a céges kultúrájáról is jókat mondanak, de a FT szerint nagyon titkolózó. Emiatt nem is lehet tudni, miért halmoztak fel ennyi készpénzt. Idén ugyan dupláztak az osztalékon, de még így is a japán ipari átlag alatt fizetnek pénzt a részvényeseknek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?