A Groupama biztosító felmérte, hogy a magyar lakosság meddig szeretne dolgozni: az eredmény 57 éves koráig.

(Fotó: Frank Meffert / CC-BY)

A vágyak és a lehetőségek nem fedik egymást, ha a nyugdíjról van szó. A többség átlagosan kilenc évvel hamarabb szeretne nyugdíjba vonulni, mint amit valószínű lehetőségnek tartanak. A többség arra számít, hogy 66 éves korától kelhet úgy hétfő reggel, hogy nem várja a munka, ezzel szemben 57 éves korától már a válaszadók többsége hagyná a munkát másra.

Az ezer fő megkérdezésével elvégzett kutatás szerint a 18-65 év közé esőknek csupán 13 százaléka számít arra, hogy bőségesen vagy legalább kényelmesen meg fog élni a nyugdíjából. Hatvan százalék azzal számol, hogy szűkösen fog élni az igényeihez képest, vagy nem lesz elegendő jövedelme.

Mindezt annak ellenére mondják a magyar dolgozó korú emberek, hogy nincs tele a bakancslistájuk drága dolgokkal. Szóval a többség nem úgy számol, hogy leadja a céges belépőkártyát és másnap már Balin fog tandemugrás közben pezsgőzni. A legfontosabb célok között a család támogatása, az unokákkal töltött idő, a belföldi utazás és az egészséges táplálkozás szerepeltek. Egyikre sem lehet rásütni, hogy luxus lenne.

Az emberek várakozása szerint az állami nyugdíj a nyugdíj előtti jövedelmük felét fogja kitenni. Többekben felmerül a nyugdíj mellett végzett munka (25%) és a nyugdíjcélú megtakarítások is. Az Groupama szerint általános vélemény, hogy az embernek a harmincas éveire el kell kezdenie előtakarékoskodni. A válaszadók tömege tervez belevágni, ám csak az aktív felnőttek negyede rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.

Motivációt jelentene egy vonzó ajánlat vagy az, ha kisebb összegekkel is elkezdhető a takarékoskodás. De fontos szempont a hozam is, illetve a havonta befizetendő összeg rugalmassága is sokat esik a latba.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?