Kevés a női igazgató, kevés a női igazgatótanácsi tag, és a befektetők sem igazán segítenek annak, hogy ne lejtsen a pálya.

(Fotó: Anthony Quintano // CC-BY)

A Fintech Diversity Radar kutatás, amely azt mérte fel, hogy milyen arányban vannak jelen a fintech cégek alapítói között a nők. A sokszínűség ennél többet is jelenthet, de már a nemi különbségtételek felméréséből is tanulhat a szektor.

A jelentés meglepetéseket nem tartalmaz sajnos. Ezer fintech cég megkérdezése után az jött ki, hogy az igazgatótanácsokban 11 százaléknyi a nők részesedése, a cégek vezetésében pedig 19 százalék. A leggyakoribb női vezetői pozíció (26 százalék) a HR vezetőé, ezt követi a marketing, majd harmadik helyen a pénzügyi vezetői. A vezérigazgatóknak csupán 5,6 százaléka nő, innovációs vagy technológiai vezetői pozícióban pedig még ritkább, hogy nőt nevezzenek ki.

A fentiekből meg is lehet jósolni, hogy a kockázati tőkebefektetések hogyan alakulnak. A tőke 90 százaléka olyan cégeknél köt ki, amit férfiak alapítottak és vezetnek. Kevesebb, mint tíz százalék jut olyan fintechekhez, amelyeknek a vezetésében vagy az alapító között akadnak nők is. A fenti trendbe nem illeszkedik Latin-Amerika, ahol a vártnál jobban boldogulnak a nők által alapított fintechek, több pénzt gyűjtenek be befektetőktől, mint bárki előre gondolná. Logikusan kellene lenni adatnak olyan cégekről, amiknek csak női igazgatói vannak, de ezek száma elhanyagolható.

A jelentés a Findexable oldaláról ingyen letölthető, csak munkahelyi adatokat (név, beosztás, email-cím) kérnek el a PDF-ért cserébe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?