Jack Ma cége két napot csúszik, és nem azért, mert ők bizonytalanodtak el. A hatóságok több tízmilliárdos veszteséget okoztak a cégnek, és még nem is tudni, mi van a háttérben.

Fotó: AFP

Leállt az Ant Group hongkongi és sanghaji tőzsdére lépését. A hírek szerint a cég a kínai kormánnyal került összetűzésbe, ezért kellett leállítania a részvénykibocsátást. Egyelőre csak két napnyi csúszást jelentettek be. A Financial Times adta hírül, hogy a sanghaji tőzsdére berendelték Jack Mát, a cég vezetőjét, hogy néhány kérdésre válaszoljon és tárgyaljanak a felügyeleti kívánalmaknak való megfelelésről.

A hírekre reagált a piac is, a befektetők egy része igyekezett megszabadulni az Ant Group testvércégének, az Alibabának a papírjaitól. Emiatt az Alibaba részvények ára nyolc százalékot esett.

Az érdeklődésre nem volt panasz pedig. A durván 34,5 milliárd értékű részvénykibocsátás felvillanyozta korábban a befektetőket. Sorban állás alakult ki az Ant Group papírokért. A Techcrunch adatai szerint 3 ezer milliárd dollárnyi igény volt a fent emlegetett 34,5 milliárd értékű papírra. Az Ant a legrosszabb esetben is 300 milliárdos piaci értékeléssel zárta volna a napot, amivel a legértékesebb bankok klubjába lépett volna be azonnal.

Ehelyett az Alibaba nagyjából 70 milliárd dollárt veszített az értékéből. A FT által megkérdezett hongkongi befektető szerint szokatlan, hogy egy részvénykibocsátást ebben a fázisában ilyen hirtelen leállítsanak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?